Bizakodóak a magyar kkv-k - kivéve a kereskedők

Erőteljes növekedést mutat a K&H kkv bizalmi index, ami a szektor idei évre vonatkozó pozitív várakozásait tükrözi - írja közleményében a K&H. A kereskedelmi cégeknél azonban romló várakozásokat tapasztaltak.
Domokos Erika, 2018. január 30. kedd, 12:15
Fotó: Pixabay

Az 500 kkv megkérdezésén alapuló országos felmérés adatai alapján a K&H kkv bizalmi index 6 pontos emelkedésnek köszönhetően 8 ponton áll.

"Az erőteljes növekedés oka, hogy a megkérdezett döntéshozók saját céges pénzügyi eredményeik alakulását és a gazdaságpolitika irányát is kedvezően ítélik meg. A szektoron belül leginkább a 300 millió forint éves árbevételt el nem érő vállalkozások körében nőtt látványosan az index értéke" - nyilatkozta a szektor idei várakozásairól Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Kevésbé bizakodóak a kereskedők 2018-ra

A szektorokat tekintve azonban elég jelentős eltérés mutatkozik az idei év megítélésében: míg az ipari, mezőgazdasági és szolgáltató cégek várakozásai egyaránt emelkedést mutatnak és a pozitív sávban tartózkodnak, addig a kereskedelmi szektor cégeinél romló várakozásokat tapasztaltunk, és a negatív tartományba fordult a részindex" - mutatta be az eltéréseket a kkv szakértő. (Áremelési hullám jöhet a magyar boltokban - megszólalt az OKSZ. Ezt olvasta már?)

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.

A kép illusztráció, forrás: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK