Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fejlesztési bank honlapján közzétett elemzés szerint ez a kedvezőbb külpiaci lehetőségeknek, az emelkedő forráskeresletnek, a cégek megítélése szerint némileg jobb (kevésbé kedvezőtlen) finanszírozási feltételeknek, valamint az erősödő beruházási aktivitásnak köszönhető. Az utóbbival kapcsolatban azonban a vállalati szektort erős kettősség jellemzi: a határozott fejlesztési tervekkel rendelkező és a beruházásokat biztosan elhalasztó vállalkozások aránya egyaránt emelkedett, valamint a cégek 57,3 százaléka küzd kapacitásfelesleggel, ami a 2009 nyara óta mért legmagasabb szint.

A felmérésben szereplő vállalatok makrogazdasági várakozásai nem változtak a fél évvel ezelőttiekhez képest, a következő 12 hónap során alacsony gazdasági növekedéssel (átlagosan 0,8 százalékos GDP bővüléssel) és magas inflációval kalkulálnak (6 százalék). Az elemzés szerint a tartósan alacsony belső kereslet és a visszafogott belföldi értékesítési kilátások ellenére az inflációs várakozások (a kínálati oldalon) magas szinten ragadtak be.

A válaszadó cégek makrogazdasági várakozásait továbbra is elsősorban a külső hatások határozzák meg. A külföldi piaci lehetőségek megítélésének kismértékű javulását a magyarországi vállalatok exportpiaci pozícióinak stabilizálódása okozta.

A beruházást tervező vállalatok aránya közel 8 százalékponttal, 59,4 százalékra emelkedett, miközben tovább nőtt a kapacitásfelesleggel küzdő vállalkozások részesedése is. Ez arra enged következtetni, hogy a tervek többsége inkább pótló, tovább nem halasztható beruházásokra vonatkozik, nem pedig új fejlesztéseket takar.

A forráskereslet emelkedése alapvetően a beruházási elképzelésekhez kapcsolódik, ugyanakkor csökkent a folyó költségeik fedezésére is külső forrásokra szoruló cégek aránya. A fél évvel ezelőtti eredményekhez képest valamennyi hitelfelvételi körülményt kedvezőbben ítélték meg a felmérésben szereplő cégek: különösen a devizaárfolyamok változásában, a forint- és devizahitelek kamatkülönbségében, valamint a kamat mértékében tapasztaltak javulást.