Bizonyítékok törlésével menekült volna egy gyanús cég

A Gazdasági Versenyhivatal több millióra bírságolta egy kartellügyben érintett céget. A hatósági rajtaütés során a cég egyik alkalmazottja elkezdett könyvtárakat törölni a számítógépről.
Rácz Gergő, 2020. október 7. szerda, 15:19
Fotó: Napi.hu

A GVH egy folyamatban lévő kartellügyben több milliós eljárási bírságot szabott ki egy vállalkozásra, amiért a cég a versenyhivatali rajtaütés során a feltételezett kartelljogsértéshez kapcsolódó, elektronikus bizonyítékokat semmisített meg - közölte a hatóság.

A vállalkozás egy munkatársa ugyanis - a helyszínen kiadott hatósági figyelmeztetés ellenére - több, a hatóság által vizsgált, feltételezett versenykorlátozással kapcsolatos könyvtárat és fájlt törölt a cég számítógépéről.

A GVH szakemberei a kitörölt adatok többségét végül célprogramok alkalmazásával, olvasható módon vissza tudták állítani. Bizonyítékok megsemmisítéséért a GVH eljárási bírságot szabhat ki a hatályos jogszabályok alapján, melynek összege az előző évi nettó árbevétel akár 1 százalékig is terjedhet.

A hatóság által vizsgált kartelljogsértés különösen súlyos versenyellenes magatartás, amely megfelelő bizonyítottság esetén akár nagyon jelentős, az előző évi nettó árbevétel 10 százalékát is elérő érdemi bírság kiszabásához vezethet.

A jogsértést alátámasztó, releváns bizonyítékoknak és dokumentumoknak nagy jelentőségük van az eljárásban. Azok megsemmisítése az egyik legsúlyosabb eljárási szabálysértés, mely az ügy feltárásának meghiúsulását eredményezheti, így ellehetetlenítheti a hatóság munkáját.

A jelenleg is folyó eljárásban ezért a GVH közel maximális eljárási bírság kiszabása mellett döntött a vétkes céggel szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK