Az alábbiakban a sajtóközleményt teljes terjedelmében közöljük:

SAJTÓNYILATKOZAT - MAGYAR HÍRLAP

A Ringier Kiadó Kft 2004. október 29-én bejelentette a Magyar Hírlap bezárását. A szerkesztőség döntése folyamán a kiadó vállalta, hogy még 1 hétig működteti a lapot, hogy megmozdítsa az utolsó befektetői érdekeket is.

A Ringier az elmúlt időszakban igen jelentős erőforrásokat áldozott arra, hogy a Magyar Hírlap megfelelő új gazdára leljen, hagyományaihoz méltó kiadványként folytathassa pályáját.

A sajtópiac ezeket az erőfeszítéseket - amelyek egészen a jelenlegi sajtótájékoztatóig folytak - nem fogadta kedvezően. A Ringier-t az vezérelte, hogy az újkori magyar sajtótörténetnek ezen kiemelkedő orgánuma pénzügyileg kellően megalapozott, felelős és professzionális kiadó kezébe kerüljön. Mivel ez nem sikerült, ezért kényszerült arra, hogy tudomásul vegye az olvasók döntését, amellyel hosszú-hosszú évek óta megvonták támogatásukat a laptól.

A Ringier Kiadó Kft. megdöbbenéssel és sajnálattal észlelte a Magyar Hírlappal kapcsolatos elmúlt napok eseményeit.

Egy kiadó sem engedheti meg, hogy olyan, a sajtótörvénybe, más jogszabályokba és a sajtóetikába ütköző magatartásokat toleráljon, amilyenek az elmúlt napokat beárnyékolták. A főszerkesztő megakadályozta a kiadót abban, hogy véleményét a pártatlan és objektív tájékoztatás elveivel összhangban a lapban elmondhassa, nem adott lehetőséget a tulajdonos képviselőinek sem a megnyilatkozásra. A lapban olyan írások jelentek meg, amelyek a Ringier jó hírnevét sértették, és az utolsó pillanatig reménnyel kecsegtető értékesítési folyamatokat nemcsak veszélyeztették, hanem kifejezetten hátráltatták. Ezért a felelősöknek mind a sajtószakma, mind a törvény előtt felelniük kell.

A Ringier a jövőben is tisztességes, professzionális kiadóként, a jog és a szakma szabályai szerint kívánja folytatni kiadói tevékenységét, és elutasít minden olyan magatartást, amely ezzel ellentétes.

A kiadó ezúton is köszönetet mond mindazoknak a lojális és kitűnően dolgozó újságíróknak és munkatársaknak, akik az elmúlt években, és különösen az elmúlt időszakban imponáló kísérletet tettek arra, hogy egy vizuálisan megújult, a magyar sajtóéletben új szellemiségű, független napilapot teremtsenek meg.

2004. november 05-én 16 óráig nem érkezett kötelező érvényű írásos ajánlat a Magyar Hírlap megvásárlására. A Kiadó tartja magát korábbi döntéséhez és bezárja a Magyar Hírlapot.

A Magyar Hírlap 2004. november 5-ei lapszáma volt az utolsó megjelenés, az előbb elmondott okok miatt.

A kiadó a lap bezárását követően sem adja fel a Magyar Hírlap kiadási jogainak értékesítését, az érdeklődő befektetőkkel folytatja a tárgyalásokat.

Budapest, 2004.11.05.

Tisztelettel,

Papp Béla

Ügyvezető igazgató

További információ:

Papp Béla - ügyvezető igazgató

Tel: 460-2510