Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon mennek az életbiztosítások Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint a tavaly év végi zsugorodás után fellendült a piac, és a hagyományos életbiztosításokban március végén már több mint 700 milliárd forint volt, ami 11 éve, a 2008 márciusa óta nem fordult elő. Befektetési egységhez kötött (unit linked) konstrukciókban pedig csaknem 1280 milliárd forint van már, ez történelmi csúcs. A teljes életbiztosítási tartalék is rekordot döntött március végére, közel jár már a 2 ezer milliárd forinthoz.

Pedig a fő szezon nem is az év eleje, hanem a vége az adókedvezmények miatt. A mostanában legkedveltebb életbiztosítások a személyi jövedelemadó-kedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítások, amelyeknél az adott évi befizetésekre 20 százalékos, maximum évi 130 ezer forintos adójóváírást fizet az állam.

A vagyonbiztosítás is megy

Az egyéb biztosítási tartalékok volumene 585 milliárd forint fölé ugrott március végére, ami szintén történelmi csúcs, és 8,2 százalékkal magasabb a tavalyinál. Ezek főleg vagyonbiztosítások mögött lévő tartalékok, amelyek szintje hagyományosan magas az első negyedév végén, mivel sokan ebben az időszakban fizetik be az egész éves biztosítási díjat, miközben a kárkifizetések egész évben folyamatosak.

A növekedésben szerepet játszhat a biztosítási díjak emelkedése. A piaci szereplők egyrészt az infláció mértékével indexálják a díjaikat, másrészt ahogy nő a gazdaság, a biztosítandó vagyontömeg is gyarapodik. Harmadrészt vannak olyan biztosítási területek, ahol a kárgyakoriság is emelkedik, például az autós biztosításoknál, ezek díja az inflációnál nagyobb mértékben nőtt az elmúlt években.

Az államot is finanszírozzák

A biztosítók mérlegfőösszege is rekordot döntött a negyedév végére azzal, hogy 2 968,7 milliárd forintra hízott. Ebből a biztosítástechnikai tartalék 2 421,3 milliárd forint volt. A biztosítók még mindig komoly finanszírozói az államadósságnak. Március végén csaknem 1260 milliárd forintot tartottak államkötvényben, és volt egy kevés - nem egészen 55 milliárd forintnyi - kincstárjegyük is.

A portfóliókezelők egyre több kockázatot vállalnak, a biztosítók magyar részvényekben és részesedésekben lévő vagyona lassan közelít a 70 milliárd forinthoz. Ez nem mennyiség, hiszen 2007-ben 176 milliárd forint fölött tetőzött az ilyen állományuk. Hazai befektetési jegyekben viszont 511 milliárd forintjuk van, ami nagyon közelít a mindenkori rekordhoz. Egyre több pénzt fektetnek be külföldön a biztosítók, csaknem 570 milliárd forinton áll ez az állomány, ennek a legnagyobb része befektetési jegy.