Kegyetlenül lehúzzák az autósokat a biztosítók - ezt kevesen tudják

Meglehetősen visszás helyzetre hívta fel a figyelmet a kötelező felelősségbiztosításokkal (kgfb) kapcsolatban Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub ügyvédje. Sok pénzt bukhatnak az autóvásárlók, a kormány pedig széttárja a kezét.
Szász Péter, 2019. február 26. kedd, 16:34
Fotó: Shutterstock

A jelenlegi szabályozás szerint amikor valaki használt autót vesz és az átírásra rendelkezésre álló 15 napon belül balesetet okoz, akkor biztosítók - fedezethiányra hivatkozva - elzárkóznak a kárrendezéstől.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) ugyan megtéríti a kárt, de azt tovább is hárítja az okozóra felső határ nélkül. Ha például személyi sérülés is történt a balesetben akkor a járadékot is fizetheti a "bűnös", lényegében életre eladósodva - írja a szakjogász. Ez akkor is megtörténik, ha még az adásvétel napján, de pár órával később kötik meg az új biztosítást.

A csavar a történetben, hogy az adásvétel napján mind az eladót, mind pedig a vevőt megterhelik a biztosítási díjjal, vagyis

a biztosítók úgy hivatkoznak fedezethiányra, hogy aznapra dupla fedezet áll rendelkezésükre.

Kovács Kázmér szerint ez különösen akkor szúr szemet, ha a régi és az új biztosító ugyanaz a társaság.

Még a minősített esetekben (károkozás ittasan, segítségnyújtás elmulasztása) is van 1,5-5 millió forint kártérítési felső korlát, ha valakinek van biztosítása, az eladást követően azonban ez is megszűnik, bármennyit követelhetnek a vétkestől.

A Magyar Autóklub próbált egyeztetni a szaktárcával az elmúlt években, azonban arra hivatkozva, hogy "nem érkezett ügyfélpanasz", nem foglalkoztak az üggyel, sőt előre jelezték, hogy akárhányszor is keresi meg őket a szervezet, nem fognak más választ adni.

A szervezet javaslatámak lényege az, hogy a használt autók átruházásakor az előző üzembentartó által kötött biztosítás maradjon érvényes az átírás kezdeményezésének időpontjáig, ha az valóban 15 napon belül megtörténik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

doktorFTi, 2019.02.26 17:24

Három dolog keveredik a cikkben:
- az adás-vétel megkötésének az időpontja,
- az új tulajdonos biztosításának a megkötési időpontja és érvényességének a kezdete,
- az okmányirodai átírás tényleges időpontja.
Az adás-vétel pontos dátumát figyelembe véve (év, hónap, nap, óra, perc) nincs ilyen probléma, feltéve, hogy az adás-vételivel megegyezően online (ma már ritkábban brókeren keresztül) megkötötte az új tulajdonos a KGFB-t erre az időpontra, ami minden esetben 23 óra 59 perc 59 mp kell legyen az adás-vételin, a KGFB szerződésen meg a mindig rá következő nap 0 óra 0 perctől indul a kockázatviselés. Ilyen esetben teljesen mindegy, hogy a 15 napon belül mikor történik meg a tényleges okmányirodai ügyintézés/átírás, a régi-új KGFB közötti 1 másodpercben nem történik baleset ez, teljesen biztos.
www.autodoktor.hu www.autodoktor.eu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html