"Biztosítókötelet" dobnak a vállalkozásoknak

Az új, 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban a források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítják, ezen belül 490 milliárd forint a hazai kkv-k fejlesztését szolgálja majd - mondta Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
MTI, 2015. október 15. csütörtök, 17:17
Fotó: Napi.hu

A kormány a vállalkozások megerősítésén dolgozik, a célja az, hogy 15-20 százalékkal emelkedjen a kis- és középvállalkozások hozzájárulása a GDP-hez- mondta Rákossy Balázs, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) rendezvényén.

Az államtitkár szerint a vállalkozások számára van "biztosítókötél" - ennek számít az MVA szakmai és anyagi segítsége, valamint a kormány 2010 óta megbízhatóan működő gazdaságélénkítési és fejlesztési programhálózata.

A lakosság háromnegyede náluk dolgozik

Az államtitkár kiemelte a mikrohitelprogramot, aminek általános célja a kisvállalkozások pénzügyi segítségnyújtással és tanácsadással való támogatása, elsősorban azon a területen, ahol a kisvállalkozások igényeit a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni. Ennél a hitelbírálat a Helyi Vállalkozói Központokban (HVK) történik, így lehetőség van a térségi sajátosságokat figyelembe vevő konstrukciók alkalmazására.

Kitért arra is, hogy az mkkv-k csaknem 2 millió embernek biztosítanak munkahelyet, azaz a munkavállalók több mint 73 százalékát foglalkoztatják, és míg 2011-ben a bruttó hozzáadott érték 54,9 százalékát, 2012-ben már 55,2 százalékát állították elő.

Az MVA-val együttműködő alapítványok mikrohitelen túlmutató fejlesztési hitelkonstrukcióival és egyéb pénzügyi eszközeivel együtt 25 év alatt több mint 95 milliárd forint jutott el mintegy 75 ezer vállalkozáshoz - mondta Csuhaj V. Imre, az MVA kuratóriumának elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK