Zűrzavar a BKIK-nál - távozik a kamara elnöke

Új alelnököt választott kedden a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), szerdán pedig bejelenti lemondását a szervezet elnöke. Váltott szereplőkkel folytatódik a kamarai valóságshow.
Szakonyi Péter, 2018. december 4. kedd, 18:46
Fotó: Napi.hu

A sajtó kizárását kérték a BKIK keddi (december 4.) küldöttgyűlésének kezdetén - ismeretlenek. Szerencsére a levezető elnök, Koji László ezt az utasítást nem "méltányolta", így a nyilvánosság előtt zajlott a szervezet küldöttgyűlése, amelynek tétje Nagy Elek általános alelnökké választása - és ennek következményeként az elnök Csoltó Gábor lemondása volt.

Az előbbi az első napirendi pont szavazása után már eldöntött tény, az utóbbi pedig szerdán esedékes, hiszen az érintett "egyéb okból" nem vett részt a hétfői gyűlésen. Csoltó Gábort ugyanakkor elértük telefonon, és az elnök kérdésünkre megerősítette, hogy szerdán levélben értesíti a küldötteket lemondásáról. Indoklásul a kamarában uralkodó állapotokat jelölte meg. Amennyiben ez megtörténik, akkor új elnököt kell választania a BKIK-nak, amire várhatóan jövő februárban kerülhet sor.

Visszaélések  következmények nélkül

A budapesti kamara küldöttgyűlésén egyébként a 110 tagú testületből csak 73-an voltak jelen. Ők megszavazták a BKIK szakmai programját és jövő évi költségvetését, valamint arról is döntöttek, hogy jövőre nem emelik kamarai tagdíjakat. Csoltó Gábor távollétében minden napirendi pontot Koji László alelnök ismertetett, majd átadta a szót az ellenőrző bizottság vezetőjének.

Kemény Péter az elmúlt évek zűrzavaros-botrányos ügyeit vizsgáló bizottság munkáját ismertette és elmondta, hogy az általuk áttanulmányozott dokumentumok szerint megállapítható, hogy a szervezet működése átláthatatlan és rendszerszintű hiányosságok jellemzik. A 2015-2017 közi időszakban a költséggazdálkodásban komoly visszásságokra derült fény, korszerűtlen és működésképtelen az informatika, túlárazottak a megrendelések, indokolatlan kifizetések történtek ráadásul a bizonylati fegyelem sem létezik.

Mindezekről lapunk több írásában is foglalkoztunk, de akkor még nem érezték fontosnak a BKIK vezetői, hogy jogi lépéseket tegyenek. Mint ahogyan most sem. A korábbi elnök Krisán László ugyan idén tavasszal feljelentést tett szervezeten belül kipattant botrányos ügyek miatt, de úgy tudjuk, ennek sem lett semmi eredménye.

Közpénzen nyaralás törölve

Az ellenőrző bizottság vezetője szerint a reklám, marketing, rendezvényszervezés és pr-kiadásoknál voltak tapasztalhatók a legjelentősebb visszaélések és pazarlások. Ettől nem sokkal maradt le a külföldi kiküldetésekre fordított pénz, ami azért is nőtt nagyra mert sokan családi nyaralásukat finanszírozták a kamara pénzéből.

Az ellenőrző bizottság nyolc esetben látott bűncselekményre utaló tényeket, de ezek közül végül egyben sem fordultak a bűnüldöző szervezetekhez. Sőt, a felelős személyek megnevezése is elmaradt. Ezt a jelen levő küldöttek közül néhányan kifogásolták is, mondván, hogy a kamara még a minden vállalkozásra kötelezően érvényes mérleg leadási határidejét sem tudta tartani, és több hónapos késéssel nyújtotta be azt az adóhatóságnak.

Kemény Péter és Koji László - aki Csoltó lemondását követően ügyvezetőként áll majd a szervezet élén - megígérték, hogy az elnökség januári ülésén tekintik át az új szabályzatokat, amelyektől a további anomáliák megszüntetését remélik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

percsi, 2018.12.05 12:26

Két héttel ezelőtt kaptunk egy értesítőt, hogy 15000 Ft elmaradásunk van, 2016-17-18. évben nem fizettük be a kamarai díjat. Elküldtem a banki igazolásokat, megírtam, hogy minden évben a határidőt betartva rendeztük.
Válasz, az volt, hogy 2013-14-15-ben nem fizettünk, a 2016-17-18-s befizetéseket ezekre az évekre könyvelték.
Kikerestem a 2013-14-15 évi banki kivonatokat és azt is elküldtem. Várom a válaszukat.
Tehát készüljenek fel a vállalkozók arra, hogy kapnak értesítőt. Utalás előtt ellenőrizzék le, valós-e a BKIK követelése, mert a nagy semmire duplán fognak fizetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

okoskodo, 2018.12.05 11:28

@europeer: egyetértünk: LE A KAMARÁVAL!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.04 21:33

Ez is egy polipszervezet. Ha kiesik egy, azonnal lesz a helyére egy másik pénznyelő.
Az egész magyar kamara csak egy ingyenélő, vállalkozókból élő zűrös társulat.
Miről szólnak a kamarák hírei? Állandó elnökválasztás, pénzbalhék. Arról nem olvasok híreket, hogy valamit segítettek volna a kisvállalkozásoknak. Ja, és a környezetemben sem hallottam egyetlen vállalkozótól, hogy valamiben segítette volna a kamara.
Amit hallok, olvasok a kamarákról:
botrányok
elnök, küldöttválasztások
a választások után mennyivel emelik a pénzüket
behajtják a kamarai tagdíjakat.
És persze a hazugságok, hogy egyablakos rendszer, azért kell kötelezően fizetni a tetves tagdíjat, mert egy helyen elintézhetik a vállalkozók a bürokratikus faxságokat.
Lófaxt mama!
Még mindig önkormányzat, kamara, nav, és még vagy háromszor ugyanaz a kör.
Tehát a kamara csak pénznyelde, MEG KELL SZÜNTETNI.
A kamara bürokrácianövelés és lenyúlás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.12.04 18:54

Azt csinálják " kicsiben" amit a narancsmaffia nagyban ........
Lopnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html