Méltatlan ajánlatot kaptak a BKV-dolgozók?

Hivatalosan is 5 százalékos bérajánlatot tett a BKV vezérigazgatója a szakszervezeteknek. Az EKSZ szerint ez a bérrendezéshez sem elegendő.
Vég Márton, 2019. február 28. csütörtök, 16:15
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Egyre nagyobb a gond a budapesti közlekedési vállaltnál, ugyanis az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) tárgyalásra sem tartja alkalmasnak a BKV Zrt. bérajánlatát. "A BKV vezérigazgatója hivatalosan is 5 százalékos ajánlatot tett, annak ellenére, hogy a hétvégén sajtóközleményben cáfolta az erre vonatkozó híreket. Hivatkozva állami vállalatok három éves béremelésére, megítélése szerint ennyi elég lesz" -  közölte az EKSZ.

A szakszervezet szerint annál is érdekesebb az ajánlat, mivel a decemberi plenáris ülésen éppen a vezérigazgató kérte, ne is beszéljenek öt százalékról, mert valaki azt olvassa ki belőle, hogy ennyi elég lesz. "Az öt százalékos emelés még a bérrendezéshez sem elegendő. Hosszas várakoztatás után méltatlan ajánlattal állt elő a vezérigazgató" - írta az EKSZ.

A munkavállalók két számjegyű emelést szeretnének, ehhez legalább 7-10 milliárd forint plusz forrás szükséges a BKV-nak. Béremelés nélkül pedig komoly probléma alakulhat ki a közlekedési vállalatnál, amely így nehezen tudja megtartani a dolgozóit, illetve csak agresszív kampánnyal tud új munkaerőt magához csábítani.

Idén visszamenőlegesen 5 százalékos béremelést kapnak a Volán dolgozói is. A tavalyelőtt kötött hároméves bérmegállapodás értelmében 2017 és 2019 között a Volán társaságoknál összesen átlagosan 30 százalékos, ennek keretében idén 5 százalékos átlagkereset-fejlesztés valósul meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Der_Zahnarzt, 2019.02.28 19:24

5 százalék... hát ez édeskevés a nyuggerek ingyen furikázáséért...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html