Áprilisban a BKV is leállhat

A Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) szakszervezeti három hónap után kaptak béremelési ajánlatot az idei évre: 5 százalékot, miközben 13 százalékot kérnek. Hét napja van a BKV-nak a megegyezésre, ha nem jön össze, sztrájkot hozhat az április - írja a Magyar Narancs.
Szász Péter, 2019. március 5. kedd, 21:30
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A sztrájkot előkészítő kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a BKV-nál a közlekedési vállalat két legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

Ha a BKV sztrájktörvényi kötelezettségének megfelelően összehívja, és hét nap után sem születik egyezség, a szakszervezetek bejelenthetik a sztrájk időpontját. Április elején akár munkabeszüntetés kezdődhet.

A személyszállítási törvény alaposan korlátozta a BKV-sok sztrájkolási lehetőségeit: az első napon minden órában és minden viszonylaton 66 százaléknyi szolgáltatást kell biztosítaniuk. A második naptól már csak viszonylatonként napi átlagban 66 százalékot ír elő.

A BKV-dolgozók képviselői decemberben kezdtek tárgyalni 2019-es béreik és juttatásaik emeléséről, a BKV gyors megállapodást ígért, ám a portál forrásai szerint érdemi ajánlatot hetekig nem kaptak. A BKSZSZ és a VTDSZSZ tagságánál a múlt csütörtöki újabb eredménytelen tárgyalás után telt be a pohár, amikor a BKV közölte első konkrét, 5 százalékos emelésről szóló ajánlatát. Ezzel szemben áll a szakszervezetek 13 százalékos béremelési igénye, amit bejelentettek munkaügyi vitát kezdeményező levelükben.

Ezen kívül a BKV-dolgozók valamennyi családtagjának ismét ingyenes bérletet igényelnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK