A Black Friday - ami már inkább Black Week - valós vagy vélt árengedményei magyarok tömegeit sarkallják gyors és az átlagot bőven meghaladó költekezésre. A web- és fizikai áruházak tavaly év végi lerohanásában így vagy úgy, de a magyarok mintegy kétharmada vállalt szerepet - derül ki a picodi.com elemzéséből.

A konzumhéten az "igazi" Black Friday hivatalos pénteki napja bizonyult igazán erősnek, akkor csaknem a vásárlók fele döntött, de majdnem ugyanennyien már hétfőtől megkezdték a beszerzést és negyedrészük inkább a Black Friday utáni hétvégét részesítette előnyben.

Az időszak legnépszerűbb cuccai egyértelműen egyértelműen a divattermékek. A vásárlók 39 százaléka vesz valamilyen ruhát és elektronikai termékeket is a válaszadók 36 százaléka. A fasorban vannak még a háztartási termékek, a kozmetikumok és parfümök. A legkevésbé az utazás és az ékszerek érdeklik a magyarokat.

Az elmúlt három évben Debrecenben nőtt a legnagyobbat a Black Friday láz, ott 129 százalékkal nőtt az érdeklődés 2016 óta. Ezt követi szorosan a főváros, majd Kecskemét és Székesfehérvár áll duplázódással.

A Black Friday sztártermékei
Kép: Picodi

A magyarok átlagosan 43 800 forintot költenek a Black Friday alatt. A férfiak azonban sokkal több pénzt hagynak a boltokban, 69 ezer forintot, míg a nők és 25 200-at. Ez persze nem feltétlen jelenti azt, hogy a férfiak többet vásárolnak, csak megeshet, hogy drágább tárgyakat vesznek.

Ez idén sem gyengül, s a koronavírus következményei ebben a körben nem nagyon látszanak, hiszen a megkérdezett vásárlók többsége azt állította, hogy Black Friday idején idén ugyanannyit vagy még nagyobb összeget költ (még több cuccra, kisebb részüket a még drágább termékek érdeklik), mint tavaly.

Mennyi az annyi?
Kép: Picodi

Azt viszont csak 20 százalék vallotta, hogy visszavesz a pénzszórásból. Majd' harmaduk azért kényszerül erre, mert a közelmúltban elvesztette a munkáját. Hasonló azok aránya, akik inkább félreteszik a pénzt szűkösebb időkre és azoké is, akik nem terveznek semmiféle drága terméket beszerezni.