Andreas Treichl kijelentette: "nyers" mondata miatt elnézést kér mindazoktól a politikusoktól, akik "teljes erőbedobással dolgoznak és küzdenek az országért".

Az egyik legnagyobb osztrák bank vezetője a múlt pénteken az Osztrák Néppárt (ÖVP) egy salzburgi vitaestjén élesen bírálta a hitelezés feltételeit szigorító rendelkezéseket, s úgy fogalmazott, az osztrák politikusok "túl ostobák és gyávák", hogy fellépjenek ezek megváltoztatása érdekében, "nem értenek a gazdasághoz", s így ártanak Ausztria érdekeinek.

Kifejtette: múlt heti szavaival arra akarta ösztönözni a politikusokat, hogy lépjenek fel a Bázel III. szabályokat átültető európai uniós irányelv tárgyalásakor az új hitelezési feltételek enyhítése érdekében.

Treichl elismerte, hogy általánosító ítéletet fogalmazott meg. A szavai nyomán kibontakozott vitára utalva hozzátette: azt szeretné, ha a bankokról sem ítélkezne senki általánosítóan. Ezzel összefüggésben megerősítette, hogy az Erste Bank még az első félévben vissza akarja fizetni az osztrák bankmentő csomag keretében kapott 1,2 milliárd eurós tőkeinjekciót.

Az ÖVP-hez közel állónak tartott nagybank vezetője a múlt pénteken úgy fogalmazott, hogy miközben a vállalati hitelezés feltételeit - részben jogosan - megnehezítették, az egyes államoknak nyújtandó kölcsönök biztonságosságával senki sem törődik. Egy banknak tízszer annyi saját tőkére van szüksége ahhoz, hogy egy általa jól ismert és megbízhatónak tartott cégnek hitelezzen, mint ha Görögországnak kölcsönöz, "amiről már most tudni lehet, hogy csak az adófizetőkön keresztül lehet visszafizetni" - mondta. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a hagyományos tevékenységgel foglalkozó bankok hátrányba kerülnek a befektetési bankokkal szemben.

Treichlnek a politikusokra vonatkozó megfogalmazását szinte egyöntetű bírálat fogadta Ausztriában. A baloldali és az ellenzéki pártok emellett "kapzsisággal" vádolták a bankvezetőt. Rámutattak arra, hogy a bankok a válság alatt segítséget kaptak az államtól, s arra, hogy a múlt héten a bank felügyelőtanácsa a tagok jutalékának megduplázásáról döntött.

A bírálat tartalmi részével kapcsolatban ugyanakkor Michael Spindelegger alkancellár, a kisebbik kormánypárt ÖVP elnöke nyitottnak mutatkozott a párbeszédre.

Veit Sorger az Iparszövetség (IV) elnöke szerdán egy felmérést ismertetve szintén bírálta az osztrák politikát, amiért nemzetközi összehasonlításban romlik Ausztria vonzereje a vállalatok szemében. A svájci IDM intézet kutatását idézve elmondta, hogy egy 59 országból álló listán Ausztria egy év alatt a 14.-ről a 18. helyre esett vissza.