A napokban elhangzott egy olyan nyilatkozat, hogy az a boltos, amelyik nem ígér bruttó 200 ezer forintos kezdőbért, az könnyen elveszíti a dolgozóit. Hát pedig akad bőven ilyen vállalkozás - jegyzi meg cikkében a Blokkk.com.

A KSH legutóbbi béradataiból kitűnik, hogy az 50 főnél kisebb létszámot foglalkoztató boltos vállalkozásoknál a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 188 ezer forint volt. Ezen a körön belül a legkisebbek (5-9 főt foglalkoztatók) 180 ezer forintnál tartanak, ennyi az eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok átlagos havi bruttó átlagkeresete. Az 50 főnél kisebb boltos vállalkozásoknál dolgozik az eladók 45 százaléka. A közép- és a nagyvállalkozásoknál már magasabb az átlagkereset (az 50-250 főt foglalkoztatóknál 214 ezer, a 250 főnél nagyobb létszámúaknál 244 ezer) - a fizikai dolgozók közti bérkülönbség a kis- és nagy cégeknél tehát 64 ezer forint. (Brutális béremelésről ír az MNB - ezt a cikket olvasta?)

A boltos eladók bérrangsora hónapról-hónapra változik, cserélődnek az egyes szakmák. Az illatszerboltok azonban már huzamosabb ideje a toppon vannak - írja a Blokkk.com. A legjobban fizető illatszerboltban és a legrosszabbul fizető halas boltban elérhető havi bruttó átlagkeresetek között 68 ezer forint a különbség, nagyságrendjét tekintve nem változott a korábbiakhoz képest, maradt a bérolló ugyanakkora.

A foglalkoztatottak számát nézve az 5-9 fővel tevékenykedő legkisebb boltokban 171-190 ezer forint között mozog az eladók havi bruttó átlagkeresete. A bérkülönbség körükben jóval kisebb, 19 ezer forint, és alulról kemény nyomást jelent a kötelező minimálbér. Kedvezőtlenebbek az adottságaik, nem képesek nagyobb bért adni. Talán ezért is óvatosabban kell majd kezelni a kötelező minimálbér emeléseket - jegyzi meg cikkében a szakportál.

A legmagasabb havi bruttó átlagkeresetet a nagy bútorboltokban lehet elérni, 291 ezer forintot. És a legkevesebbet a kisboltok közül az autókereskedésben, 171 ezer forintot. A különbség 120 ezer forint.