Borban az üzlet!

A bor világviszonylatban is nagy üzlet: a világ borforgalma több mint 100 milliárd dollárra rúg, s a fogyasztás annak ellenére folyamatosan nő, hogy a nagy borfogyasztó nemzeteknél csökken - mondta Kovács Tibor, a szekszárdi Szent Gaál Pincészet tulajdonosa egy mai sajtótájékoztatón.
Tóth László Levente, 2005. május 12. csütörtök, 12:38
Fotó:

A borász ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, az átlagárak nőnek. Ezt jól mutatja: míg tavaly a fogyasztás 2,5 százalékkal bővült, addig az összforgalom értéke 7,7 százalékkal emelkedett. A magyar borexport ennek ellenére megállíthatatlanul csökken, pedig hagyományos piacaink, a világ legnagyobb importőrei közé tartoznak.

Tavaly a bizonytalanság csak fokozódott az ágazatban, a termés relatíve nagy volt, a felvásárlási árak pedig jelentősen csökkentek. A nagy felvásárlók ugyanis csökkentették áraikat a bizonytalan helyzetre való tekintettel. Ennek következtében a Szekszárdi borvidéken 120 hektár szőlőt vágtak ki, ami szóban forgó terület 5 százalékát jelenti. A bizonytalansághoz hozzájárult, hogy Magyarország uniós csatlakozásával a kiskereskedelmi láncok sok külföldi bort listáztak be, miközben csökkentették a magyar borkínálatot. Kovács Tibor szerint a magyar borágazat fellendítése érdekében meg kell hozni a szükséges döntéseket, például a kormányzati marketing, az erőteljes exportösztönzés, illetve a termelői, beszerzési társulások támogatása terén.

A fentiek után lehet csak értékelni igazán a Szent Gaál Pincészet eredményét, amely a bordeaux-i Challenge International Du Vin nevű borversenyen Cabernet Franc (Passionata) borával arany-, a Cabernet Sauviognon válogatásával pedig ezüstérmet szerzett. A vörösborok közt ez volt a legjobb magyar eredmény.

HOZZÁSZÓLÁSOK