Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ehhez a Korrupciókutató Központ (CRBC) önkormányzati beszerzési adatbázisát vették alapul, és kigyűjtötték a nyertes cégek tulajdonosi szerkezetét. Az elemzés alapján 2006 és 2018 között a Győr által kiírt  közbeszerzések 37 százaléka, a nem egészen 50-ből 18,3 milliárd forint landolt a Borkai-botrányban érintett szereplőknél, beleértve a Strabagot is - írta a portál.

Rákosfalvy Zoltán ügyvéd látszólag csupán egyetlen megbízást kapott a győri városházától: 2006-ban egy 6,3 millió forintos szerződést "kutatási hálózatok megszervezése, az együttműködések jogi és pénzügyi hátterének kialakítása" megnevezéssel. Ez azonban csak azt jelenti, hogy ez az egy volt közbeszerzésköteles: a hírek szerint több élő szerződése is van a várossal - a szolgáltatások esetében ugyanis 15 millió forint alatt nincs szükség közbeszerzésre.

Forintosítva a legtöbb közbeszerzést (mintegy 6 milliárd forint értékben) az osztrák-orosz tulajdonú Strabag nyerte Győrben. A cég területi igazgatója a győrújbaráti Ackermann István, aki több Strabag-cégben is vezető szerepet töltött be, és a botrány részleteit nyilvánosságra hozó blog szerint rendszeres vendége volt a Borkai-kör mulatozásainak.

További részletek itt olvashatók.

A hétfő esti hírek szerint nyomozás folyik a Borkai Zsolt fideszes győri polgármestert és üzlettársait érintő ügyekben. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának parlamenti válasza szerint az ügyekkel összefüggésben nyomozás van folyamatban, minden körülményt vizsgálnak, amelyeknek a tényállás megállapítása szempontjából a cselekmény megítélése kapcsán jelentősége lehet.