Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Rába-Quelle 2003-tól kezdve 2027-ig bérelte ki az összesen kétmilliárd forintot érő fürdőkomplexumot, és emellett még a strandot, a Pannon-Víz épületében a gyógyfürdőt, és kutakat - az összértéke mindezeknek nem ismert. A szerződés hivatalos célja az volt, hogy a győriek színvonalas strandot, élmény- és gyógyfürdőt kapjanak "a létesítmények színvonalának folyamatos megőrzése és bővítése mellett oly módon, hogy a bérbeadóknak vagyonvesztést ne okozzon" - kezdi cikkét az Ugytudjuk.hu a győri termálfürdő bérleti szerződése alapján, amelyet az önkormányzat még egy helyi képviselőnek is csak titoktartási szerződés aláírása mellett adott ki. A portál más forrásból megszerezte a dokumentumot, ami alapján kirajzolódik, hogy a bérlő az elmúlt 17 évben kifejezetten jól járt az ügyleten, a helyi városvezetés viszont rajtavesztett.

Az ügy alapja, hogy a 2006-ban még a polgármesterségért is elinduló Kovacsics Imre birtokában lévő Rába-Quelle által működtetett termálfürdő épülete és területe a stranddal, a sátoros uszodával valamint pár kúttal együtt önkormányzati tulajdon, részben egyenesen az önkormányzaté, részben pedig a Pannon-Víz Zrt.-é, amiben szintén többségi tulajdonos Győr városa. A bérlő viszont vállalta, hogy lépcsőzetesen alakul a város felé fizetendő díj, ami 2004-ben 2,5 millió forint volt (a teljes összeg fél százaléka), 2020-ban viszont az akkori terv szerint 27 millió lett volna (az összeg 5,4 százaléka). A progresszív díjemelkedés lényege az lett volna, hogy a fejlesztést ösztönözzék, de a lap szerint a strand nemhogy előrébb lépett volna, az állaga teljesen leromlott.

A terv ott is felborult, hogy valójában az önkormányzat a bérleti díj visszafizetésével támogatta a céget: a beszedett összeget a legtöbb évben általában egy az egyben visszakapta "felújításra". Főként az ex-fideszes Borkai Zsolt polgármestersége alatt ment ez az avantgárd visszaosztási politika.

A gyakorlatban viszont a bérleti díj visszafizetésével azt érték el, hogy a Rába Quelle ingyen kapta meg használatra a fürdő épületét.

A szerződésben foglalt mechanizmus számolt azzal, hogy a fürdő mellé például szálloda épül, erre az esetre rögzíti, hogy nőnie kell a bérleti díjnak; de például az már konkrétan szerepel a szerződésben, hogy a cégnek összekötő folyosót kell építenie a termálfürdő, és a Pannon-Víz aljában található helyiségek között - ezek közül azonban sem előbbi, sem utóbbi nem valósult meg - írja az Ugytudjuk.hu, amely szerint az is rögzítve volt, hogy újraszámolják a bérleti díjat 2013-ban, ami azonban nem történt meg az időközben szexbotránya miatt megbukott Borkai Zsolt vezette megyeszékhelyen.

A visszaosztott befizetések révén tavaly közpénzből 25,3 millió forint értékben finanszíroztak állagmegóvási munkákat, 2018-ban pedig összese 41,6 millió forint ment ilyen feladatokra. Ez a lényegében támogatásnak megfelelő politika kiegészül azzal, hogy Győr város 2019-ben és 2018-ban is 45-45 millió forintot fizetett termálfürdő-bérletekért, amelyeket nyugdíjasok kaptak meg. Az így odafolyatott tételek révén a város tartotta pluszban a bérlő céget: a Rába Quelle ugyanis 2019-ben az Opten adatai szerint 58,6 millió forint, 2018-ban 86,2 millió forint adózott eredmény könyvelt el, miközben összesen  2019-ben 70,3 millió, 2018-ban 86,6 millió forint közpénzt kapott a társaság.

Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) idén nem hagyta, hogy a Borkai-féle rendszerben folyjon tovább a kvázi-támogatás: 2020-ban 34 millió bérleti díjat fizet a cég, de a fejlesztési alapba idén csak ötmillió forint kerül, és a nyugdíjasoknak sem vásároltak bérleteket a járvány okán.