Borotvaélen billeg a jövő?

Ha a forint tovább erősödik, nagy bajba kerülhetnek a döntően exportra termelő cégek. A lapunk által megkérdezett vállalatvezetők szerint már most vannak jelei annak, hogy az elmúlt év második felében kezdődött kilábalás megtorpanhat, veszélybe kerülhetnek a beruházások és a munkahelyteremtés is.
Körtési Zsolt, 2011. február 10. csütörtök, 05:30
Fotó:

A külpiacra termelő vállalkozások jelentős része idei üzleti tervében 275-280 forint közötti euróárfolyammal számolt.

Tovább növeli a gondokat, hogy számos ágazatban csak az árfolyamból adódóan olcsó hazai előállítási költségekkel tudnak már jó ideje labdába rúgni, egyébként kiszorulnak a piacról.

Finanszírozási oldalról ugyanakkor tény, hogy most érdemes számos olyan, például autóipari beruházást megvalósítani, amelyekhez jelentős importra, gép- és eszközbeszerzésre van szükség.

Az egyik nagy hazai elektronikai cég lapunknak nyilatkozó gazdasági vezetője szerint borotvaélen táncol az ország versenyképessége, s ha nem sikerül jó irányba billenteni, annak nagyon súlyos következményei lehetnek.

Az exportra termelő vállalkozások jelentős részénél még mindig az a jellemző, hogy a rendelésállomány hullámzik, olykor csak néhány hétre van elég munka, és a vevők tovább szorítják lefelé az árakat.


További részletekért keresse a Napi Gazdaság csütörtöki számát

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.10 08:05

Köszönhetjük Simor Andrásnak és lelkes alapkamatemelő csapatának, hadd erősődjön a forint, csökkenjen az infláció és dögöljön az exportőr meg nőjenek a banki hitelkamatok nehogy valaki beruházni merészeljen (hitelből legalábbis ne )....persze a devizahitelesek problémáját már rég (most sem késő) meg lehetett volna oladani a Chf hitelek Euro alapra váltásával amit szeptemberben már megirtam azóta vagy 10%.-ot nyertek volna rajta és most meg lehetne gyengíteni a forintot nem lenne akkora jajgatás miatta...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html