Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BorsodChem újabb nagyberuházást valósít meg Kazincbarcikán, ezúttal 12 milliárd forint értékben. Az összegből 1,3 milliárdot a magyar állam szolgáltat stratégiai partnerének. A kínai tulajdonosi háttérrel rendelkező cég a támogatásért cserébe 3 ezer munkahely megvédésére tett ígéretet - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a borsodi városban.

A tálcavezető elmondása alapján a BC a 12 milliárdból a salétromsav eddigi évi 200 kilotonna gyártási kapacitást 290 kilotonnára emeli, így megtartja világpiaci vezető pozícióját ezen a területen. Azonban nem ez az egyetlen óriásberuházása a cégnek. Az elmúlt években több fejlesztés is kezdődött.

A BC egyik fő termékét, az MDI nevű műanyagipari alapanyagot elsősorban nyugat-, közép- és kelet-európai vevők vásárolják, de érkeznek rendelések például Észak- és Dél-Amerikából is. A cég folyamatban lévő beruházásai közül a legnagyobb a 145 millió eurós, azaz mintegy 48 milliárd forintos, három üzem létesítésével együtt járó anilinprojekt. A gyárak részegységei svájci, kanadai és amerikai vállalatok licencei alapján készülnek. Az építkezés 2017-ben indult, az átadás 2021-re várható. Onnantól a BorsodChem már nem fog arra kényszerülni, hogy Kínából importálja az MDI-hez szükséges anilint, amelyet egyébként saját csehországi leányvállalatától is vásárol.

A kazincbarcikai BorsodChem Zrt-t 1991-ben alapították, főtevékenysége műanyag-alapanyag gyártás. Az opten.hu legfrissebb, 2019-es adatai szerint nettó árbevétele közel 467 milliárd forint, ami 17,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Adózás előtti eredménye 56 milliárd, ami 63 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. Foglalkoztatottjainak száma a ceginformacio.hu szerint 2019. január 1.-én 2888 fő volt.

A térségben a KisChemicals is fejlesztést hajt végre üzemében.