Botrány Budapesten - Csütörtökön sok minden eldől

A Napi.hu értesülései szerint Krisán László, Rév András és Gyökeres Zoltán száll versenybe a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöki székéért. Az új vezető elsőrendű feladata az lesz, hogy helyreállítsa a botrányokban megtépázott szervezet presztízsét.
Szakonyi Péter, 2017. március 27. hétfő, 16:26
Fotó: Napi.hu

Valószínűleg az utolsó esélyt kapja csütörtökön a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) arra, hogy rendezze sorait, megszüntesse azokat visszásságokat, amelyek nagy botrányt okoztak az elmúlt időszakban. Lapunk értesülései szerint a "nagypolitika" megelégelte, a BKIK körül több mint egy éve folyó botránysorozatot, és ultimátumot adott: vagy megszüntetik az eddigi összefonódásokat, luxuskiadásokat és megkérdőjelezhető üzleteket vagy "központi irányítás" alá kerül a budapesti kamara.

Hárman a ringben

Értesüléseink szerint az elnökjelöltek listája egyelőre három személyt tartalmaz. Közülük Rév András, a szervezet jelenlegi alelnöke régi motorosnak számít. Sok helyen szerzett tapasztalatot. Volt küldött, elnökségi tagi és tagozati elnök is. A BKIK munkájában több évtizede részt vesz, ám sok vezetőségi taggal szemben - akik részben vagy egészben kamarai megbízásokból éltek és élnek - sikeres nagyvállalkozó.

Kompromisszumokra kész kamarai vezetőnek ismerik, amiben kritikusai kockázatot látnak, ugyanis attól tartanak, hogy elnökként nem hajtaná végre azokat a változtatásokat, amelyeket a tagság elvár.

A másik jelölt Krisán László, aki a Széchenyi-kártya sikeres bevezetésével hívta fel magára a figyelmet. Mivel a BKIK-ban nem vállalt eddig szerepet, külső embernek számít, aki ráadásul bírja a politika bizalmát is. Vele kapcsolatban nagyon nagy a félelem a kamarán belül, mert sokan úgy érzik, hogy megválasztása az első lépcső lenne a BKIK önállóságának elvesztése felé

A harmadik jelölt Gyökeres Zoltán, aki két éve került közelebb a kamarához, de eddig nem viselt jelentős tisztséget. A jogász végzettségű fiatalembernek - aki az albániai nemzeti kereskedőház egyik vezetője is - állítólag jó kapcsolatai vannak a Fidesz magas köreiben.

Marad a főtitkár

A kamarai elnökválasztás - legalábbis egyelőre - nem érinti Marosi László főtitkár személyét. A jelenleg három hónapos próbaidejét töltő Marosi a februári elnökségi ülésen kapta vezetői megbízatását az eltávolított addigi megbízott főtitkár helyett.

Szentesi Lászlónét úgy menesztették, hogy az általa elkészített kamarai átvilágítást meg sem tárgyalták, az abban foglalt visszaélésgyanús szerződéseket nem szüntették meg. Így került a BKIK főtitkári székébe Marosi László, aki személyében és cégein keresztül érintett az etikailag megkérdőjelezhető kamarai megbízásokban. (Marosi a múlt héten vállalta, hogy személyesen ad választ kérdéseinkre, de a megbeszélt időpont előtt egy órával lemondta az interjút - a szerk.)

Új elnök jött

A BKIK körüli botrányok első hulláma tavaly februárban, a kamarai elnökválasztást megelőzően érkezett. Az akkori elnök, Szatmáry Kristóf újra akarta választatni magát, amit segített, hogy a jelölőbizottságot édesanyja irányította. A Szatmáry-klán tevékenysége ellen már ezt megelőzően felemelte szavát Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Végül a BKIK elnökének akkor Kiss Zoltánt, a BKIK korábbi általános alelnökét választották meg.

Az új elnök komoly programot hirdetett és a kamarai munkát új szakmai osztályok kialakításával kívánta élénkíteni. Emellett ügyfélbarát ügyfélszolgálati irodákat kívánt létrehozni.

Kéz kezet mos

A tervekből alig valami valósult meg, miközben a félreállított egykori főtitkár jelentéséből kiderült: súlyos aggályok merülnek fel a kamarai vezetők egyes megbízásaival kapcsolatban. A tagozatok vezetői egymás cégeit bízták meg kamarai munkákkal , és jó néhány olyan vezetői is akadt, aki egyenesen a kamarából élt: vállalkozásának egyetlen bevételi forrása az innen származó jövedelem volt.

A gyanús tranzakciók megszüntetésére a most leköszönő elnök semmit sem tett, az ezeket feltáró vizsgálati jelentést a szervezet vezető testületei napirendre sem vették. A kamarai tagok elemi felháborodása és a MKIK elnökének határozott kiállása miatt azonban az elnökség bejelentette, hogy a csütörtöki közgyűlésen visszaadja megbízatását, így a BKIK tagjai új vezetést választhatnak a szervezet élére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SPW, 2017.03.28 16:09

Ma egy ilyen levelet pottyantott a nyuszi: BKIK témában

"Kedves - kamarai tagdíjat fizető - Sorstársam!

Itt a lehetőség, hogy összefogjunk, hangot adjunk felháborodásunknak és elmondhassuk véleményünket a kamarai mutyiról, ami végre most napvilágot látott. Éveken át tömtük a beszedett sok milliárd kamarai díjunkkal az elnökség, a tisztségviselők, és főleg a Melo Diák zsebét!
Igenis nevesítsük meg a korrupt felelősöket, akik éveken át a mi pénzünkből wellness szállodáztak, afrikai utakra és Aquaworld nyári mulatozásokra jártak!
Végre elindult egy mozgalom, csatlakozzunk mi is: www.ujkamara.com. A BKIK nyisson piacot, adjon lehetőséget a fejlődésre nekünk, vállalkozóknak, töröljék el a kamarai tagdíjat! Fogjunk össze, tegyünk végre magunkért és a vállalkozásunkért, hiszen egyedül csak véleményünk lehet, de közösen már hatalmunk van!

Üdv,
Horváth József"

A kérdés már csak az: az egyébként 12 ilyen nevű ismerősöm egyike sem jegyezte röpirat mögött, ki a fészkes fene ez a figura? Anonym János?

Értem én, meg megértem, hogy haragja van, de írja ki, hogy Horváth József és aztán írja le elérhetőségét, kapcsolatát, legyen töke hozzá, de neeeeem... Egyszóval értem én, hogy haragja van az embernek, még igazságra törekvését is érteném, de általánosságban ez így pont olyan kártékony mint az amit kifogásol! Egyszóval dől a fos!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SPW, 2017.03.27 20:34

@pmksz: Miközben Rév maga is vezetője volt - mit is tett és miért nem ért eredményt egykoron - most mindenki az Ő nevétől remél eredményt. A kérdés már csak az, hogy a Rév által is ismert és köreiben is erős kötésekkel bíró korábbi elnökség, ami amúgy megcsinálta a maga zsibvásárát, most mitől lenne eredményesebb?

Rév idézem a cikket: "' Közülük Rév András, a szervezet jelenlegi alelnöke régi motorosnak számít. Sok helyen szerzett tapasztalatot. Volt küldött, elnökségi tagi és tagozati elnök is. A BKIK munkájában több évtizede részt vesz" - és több évtized alatt SEMMIT nem tudott kiharcolni alelnökként! Még azt sem, hogy közel 25 évi tagság, alelnökség után kidőljön az igazság! ..DE MOST: na most majd JÓL meg fogja tudni tenni? Ez már viccnek is gyenge! Vonuljon vissza! Hatástalan a munkája és Ő is a maga pecsenyéjét sütögette, lobbizta!

Az egész FIDESZ-JOBB-BAL versengés helyett: legyen egy tettre kész és becsületes, aki képes működtetni ezt a szervezetet! Kit érdekel, bal, jobb vagy miféle? A lényeg: a működés minőségének érdemi változása!

A BIBI a fő kérdés: HOL A SOK BEFIZETETT PÉNZ? NA? NEM A BKIK-ban!

Tehát? Ez egy színlelt ADÓ, de köze sincs a BKIK-hoz: a BKIK pont abból a mutyizásból él ami a befolyásoló képessége miatt a pénz nélkül a kezében maradt!

Azok akik ezt úgymond kívülről elhiszik, hogy a befolyt KAMARAI DÍJ a BKIK-nál maradt, ott éli meg első tévedését! A másodikat, a működés rendszerében kell keresni! Nem jobb-bal: etikus vagy etikátlan ahogy eddig ment?

RÉV tehát - és őszintén tisztelem 1989-től napjainkig elért vállalkozói múltjáért, DE: pont azért alkalmatlan mert HAGYTA működni azt ami MOST MÁR GÁZ lett!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pmksz, 2017.03.27 20:00

@Winter: Hát nem olvasta el rendesen a cikket. Hát a RÉV az, mert ő , ellentétben a két másik fidesz-közelivel, sikeres nagy vállalkozó. Nem a kamarából él. Régóta, már a 90-es években (a vadprivatizáció alatt) felvásárolt egy nemzetközileg is ismert fővárosi kézilabda csapatot, találja ki, melyiket, s azóta szárnyal mind a sportban, mind a gazdaságban. Illetve már akkor szárnyalt a gazdaságban, ezért tudta a csapatot is, mondom nemzetközileg is nagyon ismert csapat volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.03.27 19:34

@SPW: hol a "független" baloldali jelölt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SPW, 2017.03.27 18:40

Miind három ember FIDESZ közeli. Krisán alapvetően Demján oldalvizező és Gyökeres is nagy Fidesz stróman. Marosi László Melódiák néven futó vállalkozása maga a "hófehér" Mercedeses valóság. Annyi Mercedes egy családban sincs mint náluk otthon, de a rá jellemző egzisztenciális szerénytelenség is kevés a három jelölt életvitelét űberelni! A kérdés csupán az: hogyan is tennék ezek az emberek azért ami a kialakult Mutyilandiában a belső zsibvásárban benne van? Hogyan tesznek azért, hogy a felszedett milliók, ne egymás haverjai között kerüljenek újra felosztásra?

Marosi esetében nem kell attól tartani, hogy interjút adna: elég lenne csak körbe fotózni az életét, költési szokásait. Ezzel szemben...de hát ez az ország az az ország ahol ez is megtörténhet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html