Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyúlhúst is forgalmazó húsboltokat ellenőrzött egy fővárosi vásárcsarnokban a Nébih, ám egyikük sem tudta igazolni az előhűtött nyúlhús tételek eredetét. A termékek jelöletlenek voltak és a származást igazoló kereskedelmi dokumentumokat sem tudták bemutatni. Ezek hiányában a húsok fogyaszthatósági idejét sem lehetett megállapítani.

A Nébih szakemberei a három, Vámház körúti, Nagyvásárcsarnok székhelyén bejegyzett cégnél, a Háztáji Baromfi Kkt.-nél, a Csarnok 9307 Kft.-nél és a Csarnok Greece Kft.-nél összesen 63,6 kilogramm, ismeretlen eredetű nyúlhús forgalomból történő kivonását rendelték el. A hatósági ellenőrzés eredményei alapján az sem zárható ki, hogy a boltokban a nyúlhús átvétele, valamint azok helyszínre történő szállítása szabálytalanul, illetve élelmiszerek szállítására alkalmatlan gépjárművekkel történt. Ennek felderítésére a hatóság további vizsgálatokat végez.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben százezres nagyságrendű bírság várható.

Két tonna húst foglaltak le

Egy másik akció során egy fővárosi, állati eredetű melléktermékgyűjtő vállalkozásnál tartott ellenőrzést március elején a hatóság - írta közleményében a Nébih. A cég elvéreztetett nyulak nyúzására, a testek gyűjtésére és elszállíttatására rendelkezett engedéllyel, ám a vizsgálat feltárta, hogy a melléktermékgyűjtő vállalkozás, az engedélytől eltérően, a nyulakat kibelezte, darabolta, csomagolta és részben fagyasztva, részben előhűtötten tárolta.

A videó a nyugalom megzavarására is alkalmas!

A vállalkozó az akció során elismerte, hogy a húst állati takarmányként kutyatartóknak értékesítette, felhívva a figyelmüket, hogy azok emberi fogyasztásra nem alkalmasak. A vásárlók nevét és címét ugyanakkor nem tudta megadni, emiatt a hatóság kéri, hogy aki a kerekegyházi szélhelyű Kuti Pet-Food Kft.-től nyúlhúst vásárolt, ne használja fel sem állati takarmányozásra, sem emberi fogyasztásra.

Az egységben rendkívül rossz higiéniai körülmények uralkodtak, a padozat és az oldalfalak egyaránt vérrel szennyezettek voltak. A padozat emellett nem mindenütt volt mosható, fertőtleníthető, az épületben nem biztosított a hideg-meleg folyóvíz, az ellenőrzés idején folyamatban volt a kútfúrás. A fekete-fehér öltöző is hiányzott, a dolgozóknak - akiknek ruházata szennyezett volt - egy tábori WC állt rendelkezésükre - írta a Nébih.

A helyszínről a Nébih több mint két tonna terméket szállíttatott el megsemmisítésre. A bírság megállapítása folyamatban van.