Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint az exportélénkítési hitelprogramban kedvező, fix kamatozású forrást biztosítanak a hitelintézetek számára, amelynek segítségével lehetővé válik az exportra termelő vállalkozásoknál vagy azok beszállítóinál a finanszírozási igények kielégítése.

A hitelprogram keretében eddig meghirdetett, két éven túli, valamint a két éven belüli hiteltermékekhez már lehetőség nyílik a hitelfedezeti garancia igénybevételére is - közölték.
Az Exim a garanciaprogramhoz csatlakozó kereskedelmi bankokkal olyan feltételrendszert dolgozott ki, amelyben a hitelfedezeti garancia nyújtásával standard eljárás esetén a hitelintézetek finanszírozási kockázatának 60 százalékát, míg egyedi döntés keretében akár 80 százalékát átvállalja, versenyképes kondíciók mellett. Az Exim a kereskedelmi bankok hiteldöntését követő 10 munkanapon belül vállalja a garanciakérelem elbírálását.

Az új konstrukció keretében az Exim a piacinál kedvezőbb kamatfeltételeken túl a hitelezési kockázatokat is részben átvállalja. A közlemény szerint így olyan, exportra termelő vállalkozások is hitelezhetővé válnak a hitelintézetek számára, amelyek finanszírozását a magas fedezetelvárások miatt eddig nem preferálták.

A hitelprogram keretén belül a refinanszírozott hitelekhez nyújtott hitelfedezeti garancia exportcélú beruházások, illetve közvetlen vagy beszállítói áru- és szolgáltatásexport esetén igényelhető, a programban részt vevő hitelintézeteken keresztül.

Az Exim garanciaprogramjába első körben hat kereskedelmi bank lépett be, a Budapest Bank, a Gránit Bank, az MKB, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és az UniCredit Bank, csatlakozási szándékát pedig a CIB, a Commerzbank és a Sberbank is jelezte - áll a közleményben.