Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy hete dagad egy botrány Nagy-Britanniában, amit az okoz, hogy létezik egy egyelőre titkos titosszolgálati jelentés az országban tapasztalható orosz befolyásról, amit a brit kormány a brexit szempontjából sorsdöntő előrehozott választások előtt nem akar nyilvánosságra hozni - írja a BBC-re hivatkozva az Index. A cikkből kiderül, hogy a kormány nem hozná nyilvánosságra a dokumentumot a december 12-i előrehozott választások miatt, ami csak olaj a tűzre az ellenzékieknél.

Főleg úgy, hogy a Sunday Times vasárnap megnevezett kilenc orosz üzletembert, akik az elmúlt években pénzzel támogatták a brit Konzervatív Pártot. A listán többek között rajta van az az Alexander Temerkó is, aki korábban a Kreml védelmi minisztériumának dolgozott, ő állítólag 1,2 millió fonttal támogatta a kormányzó torykat. Egy másik név Lubov Csernyukin, aki Vlagyimir Putyin barátjának, Vladimir Csernyukinnak a felesége. Emiatt pedig szorult helyzetben van Boris Johnson kormánya, ugyanis ezek a patrónusok erős moszkvai jelenlétre utalnak.

A titkosszolgálati jelentés nemcsak a brexit és a brit politikai körüli kémtevékenységet vizsgálta, hanem az álhírek általi zavarási kísérleteket, befolyásolási cselekményeket is. A kormány tagjai eddig azt mondták, hogy sikeres akciókat nem tártak fel orosz részről, de a jelentés ismeretének hiányában kérdéses, hogy mit tekintenek sikeres próbálkozásnak.

A BBC Boris Johnson esetében például kiemeli, hogy még külügyminiszterként elment az Evening Standard orosz tulajdonosa, Jevgenyij Lebedev olasz villájába egy buliba. Lebedev apja egyébként KGB-ügynök volt. Pont az ilyen esetek, valamint a titkolózás miatt vélik úgy szakértők, hogy a Konzervatív Párt szándékosan rejtegeti a jelentést, mert politikailag kellemetlen részletek lehetnek benne a pártról.