Az igénybejelentő lapot a Beva honlapjáról lehet letölteni, vagy a kártalanítási eljárásban közreműködő takarékszövetkezeti fiókokban átvenni. A kártalanítási kérelmet postai úton a Befektető-védelmi Alap 1476 Budapest, Pf. 495. címére kell elküldeni legkésőbb 2016. május 21-ig. Az igénybejelentéshez mellékelni kell a Hungária Értékpapír Zrt.-vel kötött szerződés másolatát.

A Beva a kártalanításra jogosult befektető részére legfeljebb húszezer eurót fizethet a törvényi szabályozás alapján. Ez az összeghatár a Hungária Értékpapír kártalanítási ügyében 6 millió 4 ezer 200 forint a felszámolás kezdő napján, azaz 2015. április 22-én érvényes MNB devizaárfolyamon (300,21 forint/euró) átszámítva. A kártalanítás mértéke egymillió forintig 100 százalék, egymillió forint felett 90 százalék.

A Beva honlapján olvasható tájékoztatás szerint az alap az érdemi elbírálást akkor tudja megkezdeni, ha a brókercég felszámolójától megkapja a kártalanítás megállapításához szükséges adatokat. A felszámoló a követeléseket egyezteti az ügyfelekkel, és felméri a meglévő és kiadható ügyfélvagyont. Amint a felszámoló nyilatkozik arról, hogy az egyes ügyfelek részére mit ad ki, és mi az a hiány, ami után kártalanítani kell, a Beva haladéktalanul megkezdi és legkésőbb kilencven napon belül elbírálja a benyújtott kártalanítási kérelmeket.

A hiányzó értékpapírok értékét a 2015. április 22-ét megelőző 180 nap átlagárfolyama alapján állapítják meg.

A Beva arról is tájékoztat, hogy a cégcsoporthoz tartozó Hungária Gold Kft. és a Hungária Ingatlanhasznosítási Zrt. által kibocsátott vállalati kötvények tulajdonosait nem tudja kártalanítani. Felhívják a figyelmet, hogy az alap kártalanítása nem terjed ki az értékpapírok esetében a kibocsátói kockázatokra, kártalanításra csak a Beva-tagnál lévő értékpapír- vagy ügyfélpénz hiánya miatt kerülhet sor. A Beva nem fizet kártalanítást arra az esetre, ha a befektető a kibocsátó fizetési nehézsége, fizetésképtelensége miatt nem jut hozzá a pénzéhez.

A jegybank április 20-án vonta vissza a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a társaság felszámolását. Az akkori tájékoztatás szerint a brókercég jelentős volumenű értékpapírral nem tud elszámolni befektetői felé, a gyanú szerint meghamisította nyilvántartásait és az ügyfeleknek küldött kimutatásokat.

Az ügyben rendőrségi nyomozás is folyik, három ember előzetes letartóztatásban, egy gyanúsított házi őrizetben van, egy pedig lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll. M. Ádámot, a Hungária Értékpapír Zrt. operatív igazgatóját május 21-én helyezték előzetes letartóztatásba, mert a gyanú szerint az ő utasítására több önkormányzat pénzét nem az ügyleti felhatalmazás és a pénzügyi szabályok szerint használta a cég. Noha az érintettek diszkontkincstárjegy, illetve állampapír vásárlására adtak megbízást a Hungáriának, a cég vagy eleget sem tett a megbízásoknak, vagy a Hungária cégcsoport tagjai által kibocsátott kötvényekkel pótolták a papírokat.