Brüsszel időt adna a biztosítóknak

Fontolóra veszi az Európai Unió, hogy a biztosítókra vonatkozó Szolvencia II. rendszer új tőkekövetelményeit az életbiztosítási piacon csak hét éves bevezetési szakasz után alkalmazza - közölte egy telefoninterjúban Karel van Hulle, az Európai Bizottság nyugdíj- és biztosítási ügyekért felelős vezetője a Bloomberg szerint. A halasztás a saját közlése szerint 4 milliárd forintos Szolvencia II. szerinti tőkehiánnyal rendelkező CIG Pannónia számára pozitív jelzés lehet.
portfolio.hu, 2012. június 20. szerda, 15:59
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság a biztosítókkal és az Európai Parlament tagjaival folytatott tárgyalásai alapján megfontolja, hogy a Szolvencia I. rezsimből a Szolvencia II. történő átmenetet időben kitolja. Karel van Hulle elmondása szerint hétéves bevezetési időszakot alkalmaznának (phasing-in) a meglévő életbiztosítási szerződésekre vonatkozó szabályokban, vagyis nem mentességről van szó. Az Európai Tanács és az Európai Parlament július elejéig Hulle szerint megszavazhatja a terveket.

Stefaan de Rynck, az Európai Bizottság pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztosának szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a javaslatot ma délután megvitatják egy brüsszeli találkozón. Az eddigi tervek szerint a Szolvencia II.-t 2014-ben léptetnék életbe. Alapvető célja a biztosítottak érdekeinek védelme a potenciális befektetési veszteségekkel szemben biztosítók tőketartalékának növelése révén.

A Financial Times Deutschland szerint a német biztosítók 40 százalékának problémája lenne az új szabályoknak történő megfeleléssel, a legnagyobb piaci értékkel rendelkező brit biztosító, a Prudential pedig a szigetország elhagyását helyezte kilátásba, amennyiben a Szolvencia II. akadályozná amerikai üzletét.

Szolvencia II.
A Szolvencia II. az európai biztosítási szektor szavatolótőkéjét, kockázatkezelését és átláthatóságát szabályozó követelményrendszer, több szempontból a bankok Bázel II. szabályozásának analógiájára. A Szolvencia II három pillére közül az első a tőkekövetelményekben, a második a kockázatkezelésben, a harmadik pedig a közzététel és átláthatóság követelményeiben jelent újat. Az első pillér - rímelve a bankok Bázel II szabályozására - megfogalmazza azokat a mennyiségi követelményeket, amelyeket a biztosítástechnikai tartalékok számítása és a kétszintű tőkekövetelmények meghatározása során figyelembe kell venni. A tőkemegfelelés a biztosítók esetében a minimális tőkekövetelménynek (MCR) és a szavatolótőke-követelménynek (SCR) való megfelelést jelenti. A Szolvencia II második pillére szerint tőkekövetelményük számításához az új szabályozás által felkínált sztenderd modellt, vagy egy saját, belső modellt is alkalmazhatnak a cégek, azt azonban minden esetben bizonyítaniuk kell, hogy az üzleti döntések meghozatala során a vezetőség ténylegesen is a kockázatelemzés eredményeit felhasználva jár el. A Szolvencia II harmadik pillére közzétételi követelményeket ír elő, többek között a fizetőképesség, a pénzügyi helyzet, a szavatoló tőke számításának alapja, a kockázatmenedzsment mikéntje és a belső modell ismertetésével kapcsolatban.


Az európai biztosítók többségének árfolyama pozitívan fogadta a brüsszeli nyilatkozatot. A brit Aviva árfolyama 3,9, a Prudentialé 1,6 százalékot emelkedett. A francia AXA 0,8, a holland Aegon részvényei 2,1 százalékot drágultak. A hétéves bevezetési időszak időt adna az iparágnak, hogy hosszú távú megoldást találjon az alacsony hozamot kínáló befektetési környezetre - nyilatkozta Stephan Kalb, a Fitch Ratings biztosítási minősítői csapatának vezetője.

 

Nem ismertek a Szolvencia II. bevezetésének halasztására vonatkozó pontos tervek, de a hír több magyar biztosító számára is kedvező lehet. A CIG Pannónia esetében a cég korábbi közlése szerint 4 milliárd forintnyi tőkeemelést tesz szükségessé a Szolvencia II., amelyre idén őszig kerítenének sort kamatozó részvények zártkörű kibocsátásával. A bevezetési időszak alkalmazása azonban akár azt is jelentheti, hogy csak később vagy jóval kisebb összegben szorul tőkeemelésre a biztosító.


HOZZÁSZÓLÁSOK