Brüsszel vizsgálhatja a paksi atomtitkot

Az Energiaklub és a Greenpeace szerint az új paksi atomerőmű tervezett finanszírozása tiltott állami támogatásnak minősül, és sokszorosan sérti az európai jogrendet. Ezért az Energiaklub beadvánnyal fordul az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságához, hogy vizsgálja meg a magyar kormány által létrehozott konstrukciót, és ha kell, tegye meg a szükséges lépéseket. A Greenpeace még áprilisban levélben hívta fel a Bizottság figyelmét a paksi projektre.
Napi.hu, 2014. június 12. csütörtök, 16:13
Fotó: Napi.hu

A paksi beruházást nem piaci alapon, hanem állami szerepvállalással tervezik megvalósítani. Ez egyrészt az ország évtizedekre szóló eladósodásával fenyeget, hiszen az adófizetők pénzéből törlesztenék a hitelt, és pótolnák ki a teljes beruházás hitelből nem fedezett részét. Másrészt ezzel a nukleáris ipart hozzák behozhatatlan előnybe, a fenntartható energiatermelési módokkal szemben. Ezért elengedhetetlen, hogy mielőtt az építkezés megkezdődne, ennek a konstrukciónak a jogszerűségét minden szempontból megvizsgálják - írja közös közleményében az Energiaklub és a Greenpeace.

A zöldszervezetek szerint a magyar kormánynak már azelőtt meg kellett volna keresnie az Európai Bizottságot, mielőtt aláírta volna a szerződéseket, ahogyan azt a britek is tették Hinkley Point esetében. (A Nagy-Britanniában tervezett atomerőmű-beruházást is csak állami támogatással lehetne megvalósítani. A kidolgozott konstrukciót a brit kormány előzetesen elküldte a Bizottságnak, amely azt jelenleg is vizsgálja, és jó eséllyel el fogja utasítani.)

Tiltott állami támogatás a bővítés?

Az Energiaklub a beadványában részletesen indokolja, hogy a paksi beruházás finanszírozása miként meríti ki az állami támogatás EU-s jogszabályokban rögzített 5 kritériumát, amelyek a következők:

  • Állami forrást von be: A hitelt a magyar állam veszi fel, a pénz visszafizetését (és a költségek fennmaradó 20%-át) a költségvetésből tervezik fedezni, tehát a beruházást állami forrásból valósítják meg. Ezt az állítást két nemzetközi szerződés támasztja alá: (I.) a januárban aláírt és februárban a Parlament által megszavazott, majd törvényként kihirdetett keretszerződés, valamint (II.) a márciusban aláírt és májusban az Országgyűlés elé terjesztett hitelszerződés.
  • Gazdasági előnyt biztosít: A kedvezményezett MVM Zrt. olyan piaci szereplő, amely az uniós belső piacon gazdasági tevékenységet folytat. Az állami finanszírozással ez a vállalat versenyelőnybe kerül. Tágabb értelemben pedig a tervezett konstrukció minden egyéb energiatermelési móddal szemben a nukleáris iparnak biztosít indokolatlan és túlzott gazdasági előnyt.
  • Szelektív: A támogatás nem terjed ki a többi gazdasági szereplőre: csupán egy adott gazdasági ágazat egyetlen szereplőjét támogatja.
  • Versenytorzító hatás: Ennek a konstrukciónak versenytorzító hatása van, két okból. Az egyik, hogy piaci alapon Paks 2 nem tudna megépülni. A másik pedig, hogy a Paks 2 által termelt áram árába állami támogatás épül be, ez pedig torz árszerkezetet hoz létre.
  • Befolyásolja a tagállamok közötti kereskedelmet: Paks 2 a tagállamok közötti kereskedelemre is hatással lesz, hiszen az államilag támogatott villamos energia a nemzetközi piacon is versenyelőnybe kerülhet.

Az új atomerőmű esetében egyszerre mind az 5 kritérium fennáll, ezért a paksi beruházás finanszírozása állami támogatásnak minősül.

Bár állami támogatás nyújtása bizonyos esetekben megengedett, a magyar kormány által tervezett finanszírozási mód nem tartozik azok közé az esetek közé, amelyeket az európai uniós jogszabályok lehetővé tesznek: az atomerőmű-építés ugyanis nincs a megengedett állami támogatások listáján. Ezek szerint meghatározott feltételek betartása mellett akkor engedélyezik az állami támogatást, ha az az unió más politikáiban kitűzött célokkal (kohézió, környezetvédelem, foglalkoztatás stb.) összhangban történik. A tervezett paksi beruházás esetében tehát tiltott állami támogatásról van szó.

Titkolózik a kormány

A Greenpeace és az Energiaklub a versenyjogi beadványon felül az Aarhusi egyezmény (amely a környezetvédelmi ügyekben való közösségi részvételről szól) Jogkövetési Bizottságához fordultak, hogy vizsgálja meg Paks 2 ügyét.

Erre a szervezetek szerint azért van szükség, mert a 2008 óta zajló döntéshozatali folyamat során a magyar kormányok többször is megsértették az egyezmény pontjait. Az új paksi atomerőmű kérdésében a társadalom kizárásával hozták meg a döntést: a közérdekű információ döntő részét eltitkolták, a megküldött adatokat is sokszor több éves késéssel kapták meg vagy peres úton kellett kikényszeríteni, és a magyar polgárokat semmilyen formában nem vonták be a folyamatba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.06.14 08:59

@katolikus: Ott a helyem és megyek is.

Majd beszámolok élményeimről a magyar nemzeti genyóknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.14 08:58

@katolikus: A tolerancia nem azt jelenti - számtalanszor elmondtam, de türelmesen megismétlen, nehogy bárki is kimaradjon a jóból -, hogy minden szemetet el kell fogadni úgy, ahogyan van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2014.06.14 06:36

@wallaby: Ja, egy ballaszt az ország hátán, és még ideokádja a képernyőre a mocskát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katolikus, 2014.06.14 06:21

@Blama:
Gondolom te is mész toleranciabajnok. Hiszen ott a helyed.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.13 21:06

@Abbe: Igaz, de most egy off-topic, a nemezeti érzelmű buzeránsozók számára, nehéz életük szinesítésére!

2014. június 11. és 15. között a Proud by Choice mottó égisze alatt rendezik meg a Vienna Pride fesztivált. Az idén a Pride Village újra a Rathausplatzon épül fel: egy olyan sátorváros létesül a városközpontban, ahol az érdeklődők egyaránt találhatnak kultúrát, showt, kulináris élvezeteket és információt. A résztvevők testi jólétét a városban számos meleg és leszbikus lokál biztosítja. 11 és 22 óra között a látogatók nyugágyakon lustálkodhatnak a szétterített strandhomokon, italt kortyolhatnak, informálódhatnak a bécsi közösségről, és kedvükre táncolhatnak a partizenére.

A Vienna Pride csúcspontja a szombaton, 2014. június 14-én rendezett Szivárvány Parádé. Akár nyerges vontatón, akár motorkerékpáron, akár fiákeren, akár gyalog vonulnak fel: a melegek, a leszbikusok, a transzvesztiták, a "leather boy"-ok, a transzneműek, és még sokan mások ünneplik itt önmagukat, és állást foglalnak a diszkrimináció ellen. A felvonulás alkalmából a Bécsi Ringstraßet lezárják a forgalom számára. A Szivárvány Parádé 14 órától indul a Rathausplatzról, a menetiránnyal ellentétes irányban (!), és megkerüli a teljes Ringet (kezdete és végpontja: a Rathausplatz). Több mint 100 000 látogató részvételét várják.

http://www.wien.info/hu/lifestyle-scene/gay-lesbian/rainbow-parade
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html