Brüsszelnek tetszik a magyar banki mentőcsomag

Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadta a magyar bankmentő csomag keretein belül meghirdetett rekapitalizációs és garanciaprogramot.
NAPI Online, 2009. február 12. csütörtök, 12:23
Fotó:

A Reuters információi szerint az Európai Bizottság (EB) Brüsszelben jóváhagyta a nemzetközi hitelpiaci válság hatására meggyengült magyar bankok rekapitalizációjára, valamint a korábbiakat kiegészítő új hitelgaranciákra vonatkozó kormányzati tervet. A bankmentő csomag lehetővé teszi a hazai pénzintézetek számára, hogy állami forrásból tőkét emeljenek, amiért cserébe az állam elsőbbségi részvénytulajdonra tehet szert a bankokban.

Az EB értékelése szerint ugyan a hazai bankmentő csomag állami segítségnyújtásra vonatkozó elemeket is tartalmaz, ám az egyenlő hozzáférés esélyeinek megteremtése révén nem torzítja el a piaci versenyt. A piaci verseny fenntartásáért felelős biztos, Neelie Krös szerint a magyar bankrendszer rekapitalizációjára irányuló kormányzati terv hatékony megoldást kínál a piaci bizalom helyreállítására, egyúttal arra is lehetőséget nyújt, hogy a reálgazdaság finanszírozását elősegítse - írta a Bloomberg.

A bankmentő csomag részeként a kormány további hitelekre is garanciát vállal, maximum három éves futamidőre - tájékoztatott a Reuters.

HOZZÁSZÓLÁSOK