Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Beigazolódtak múlt havi várakozásaink, októberben még nagyobb lendületet vett a banki szolgáltatások amúgy is rakétasebességű drágulása. A KSH adatai szerint miközben az üzemanyagárak csökkenésének, a rezsitételek leszorításának, illetve az élelmiszerárak enyhülésének köszönhetően az infláció - az elemzői kart is meglepve - tovább fékeződve 1 százalék alá került, addig az ún. máshová nem sorolt pénzügyi szolgáltatások átlagára már 54,2 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Nagyot drágultak a repjegyek is

Ezzel a hivatal által nyilvántartott áru- és szolgáltatáskategóriák között - a szeptemberihez hasonlóan - toronymagasan vezetnek a bankköltségek. A második helyre a légi személyszállítás iratkozott fel, 24 százalékos drágulással (ennek okairól, köztük a Malév-csőd összetett hatásairól részletesen itt olvashat), a harmadik helyen pedig a dohányáruk végeztek, 17,5 százalékos áremelkedéssel.

Amint az a fenti grafikonon is látszik, a banki szolgáltatások drágulása a megelőző hónapok látványos áremelkedését követően szeptemberben lőtt ki igazán. Ahogyan erre a banki közlemények alapján számítani lehetett, a pénzintézetek többsége szeptembertől igyekezett áthárítani a tranzakciós illeték emelését, de bizonyosan benne van a tempós áremelkedésben a rossz ügyfeleken elszenvedett veszteségek és a különadó kompenzálása is.

Az év 10. hónapjában mindez azt eredményezte, hogy a drágulás 60-szorosan múlta felül az infláció mértékét, a szeptemberi 33-as szorzót követően.

Februárban jöhet a meglepetés

Banki fronton minden drágul, de a szeptemberihez hasonlóan októberben is a legnagyobb mértékben azok a tételek emelkedtek, amelyeket tranzakciós illeték terhel, azaz a készpénzfelvétel és az átutalások díja húzza fel a banki szolgáltatások árindexét - tájékoztatta a Napi.hu-t Mináry Borbála, a KSH szakértője. Hozzátette: emelkedett a számlavezetés és a bankkártyák éves átlagos díja is, pedig ehhez közvetlenül nem kapcsolódik tranzakciós adó. A szakértő szerint a jelentős októberi hatást az magyarázza, hogy több bank is szeptember végére, október elejére időzítette a díjak emelését.

A havi 150 ezer forint erejéig jövő februártól ingyenessé váló készpénzfelvétel bizonyára enyhít majd a banki szolgáltatások inflációján, ám ennek mértéke kérdéses, hiszen attól függ, hogy a szolgáltatók hol igyekeznek majd díjemeléssel kompenzálni. Inflációs szempontból meghatározó lesz továbbá - hívta fel a figyelmet a KSH szakértője -, hogy akkorra kiesnek a bázisból az idén januári rezsicsökkentések, vagyis ez a hatás felfelé mozdítja majd a fogyasztói árindexet.