BUX
39006

Brutális parkolási csalásra derülhetett fény (frissített: Reagált az önkormányzat)

Szabálytalan, sorszámok nélküli parkolójegyeket kiadó automaták vannak a Ferencvárosban – derül ki a 444.hu videójából. Az önkormányzat szerint ugyanakkor a sorszám nem az egyetlen azonosítást segítő eszköz, ráadásul a parkolójegyekről nyugtát sem kell adni.

Szász Péter, 2017. szeptember 21. csütörtök, 16:17

Nem tudni, hogy hova tűnik az a rengeteg pénz, amelyet az autósok Ferencvárosban a parkolóautomatákba dobnak.

Baranyi Krisztina, az Együtt kerületi képviselője olyan automatákat talált a kerületben, amelyeken nincs sorszám. Így ezek a jegyek lényegében csak papírfecnik, amelyekkel nem lehet bevételt regisztrálni - mondta a képviselő a 444.hu-nak.

A sorszám nem csak az elszámolás miatt kell, hanem a hamisítás megelőzésére is. Jellemzően nem az automata nyomtatja a sorszámokat, az a szalagon eredetileg rajta van. A 444.hu szerint valaki olyan szalagokat tölt be a gépekbe, amelyen nincs sorszám.

Reagált az önkormányzat
Az önkormányzat állásfoglalásában azt írja, hogy az elszámolásban nincs szerepe a parkolójegyek sorszámának, az elszámolást az automatába bedobott érmék összesítése alapján végzi. A pénzkazetta tartalmát pedig az ürítéskor kinyomtatott bizonylat alapján kétszer is ellenőrzik. Ezt követően egy, a pénzszámolásra és pénzszállításra szakosodott cég beszállítja és befizeti az önkormányzat számlaszámára a beszedett összeget. A sorszám a jegyek beazonosítását segítő eszköz, de nem az egyetlen. Az automata útján értékesített termékek vagy szolgáltatások után ráadásul nem kell nyugtát adni az önkormányzat tájékoztatása szerint.Az önkormányzat munkatársai már észrevették, hogy a 209 automatából 12-ben egyes érmeszalagok nem tartalmazzák az azonosítást segítő számot, ezt pedig orvosolták. Ferencvárosnak 2016-ban 1,1 milliárd forint bevétele (ebből érmés 240 millió forint) és mintegy 300 milliós nyeresége volt a parkolásból.

A helyi parkolási irodában azt mondták a portálnak, hogy kivizsgálják az esetet, és ha valakit megbüntetnek egy ilyen jeggyel, akkor küldjön e-mailt a felszólításon található címre.

Az önkormányzat a parkolási pénzeket olyan vállalkozóra bízta, akit jelenleg parkolási pénzek eltüntetésévél vádolnak - zárul a 444.hu videója.