Brutális veszteségek az orosz embargó miatt

Ami már biztos: év végéig 10 milliárd forintos veszteség éri a magyar agrárgazdaságot az orosz beviteli korlátozások miatt, míg a termelés egy részét sikerült más piacokon értékesíteni. Egyelőre nem látszik az embargó vége.
Szakonyi Péter, 2014. december 8. hétfő, 07:08
Fotó: Napi.hu

Naponta hetvenmillió forintos veszteséget kénytelen elkönyvelni az orosz embargó miatt a magyar agrárágazat. Az év végéig a kár meghaladja a 10 milliárd forintot - és egyelőre semmi jel utal arra, hogy 2015-ben megszűnne vagy enyhülne az orosz beviteli korlátozás. Az embargó a 3 milliárd eurós magyar agrárkivitel csupán tíz százalékát érinti, ám a kiesés nagyon nehéz helyzetbe hozta a magyar agrárágazatot és -feldolgozóipart - összegzett a Napi.hu kérdésére Budai Gyula. A miniszteri biztos elmondta: idén februárban a szomszédos országokban felbukkanó sertéspestisre hivatkozva már megtiltották a magyar sertéshús importot az oroszok, majd mire elvégezték a magyar beszállítócégek akreditálását és azok elkezdhettek volna ismét szállítani, jött az embargó.

A beviteli korlátozás hatásait állami felvásárlással és új piacok felderítésével igyekszik csökkenteni a magyar kormány, amelynek az eredményei már látszanak. A legnagyobb veszteséget elszenvedő ágazatokban - gabona, hús, zöldség-gyümölcs - más-más eszközöket lehet alkalmazni a kárenyhítésre. Az idei rekord almatermés negyedét, mintegy 200 ezer tonnát vásárolt fel az állam s az ebből készült sűrítmény továbbértékesítéséről már előrehaladott tárgyalások folynak nagy üditőitalgyártó cégekkel. A szintén jó termést elért gabonaágazat alternatív piacokra tudott értékesíteni: a szlovák és román cégek a korábbi éveknél jelentősebb mennyiséget vásároltak - részben a már ott működő magyarországi cégek leányvállalatain keresztül.

Az egész EU agráriumát érzékenyen érinti az orosz embargó. Csupán a tej- és tejtermékek kieső exportja évi 800 millió eurós veszteséget okoz a nyugat-európai termelőknek. Eladhatatlanok, ezért hűtőházakban tárolják Spanyolországban az orosz piacra szánt zöldséget és tele vannak a görög déligyümölcs-lerakatok is.

Különösen fájdalmas az orosz beviteli korlátozás a lengyel gazdáknak, hiszen termésük harmadát rendre az ottani üzletekbe szállították. Még ennél is jelentősebb érvágást kell elszenvednie a finn tejágazatnak, mert termelése 80 százalékát nem tudja a szomszédos országba szállítani.

A baromfiból és vízi szárnyasokbók készült termékeknél azonban nagyobb veszteség várható. A vezető cégek - Gallicoop Zrt., Hungerit Zrt. - ugyanis kifejezetten az orosz piac igényei szerinti árukat állítottak elő, s ezeket másutt  nehezen lehet eladni. Az embargó miatt az Gallicoop exportja 60 százalékkal csökkent idén, a Hungerit kacsa- és libatermékekből származó 6,1 millió eurós árbevétele pedig 1,8 millió euróval csökken, de érzékeny veszteségek érik a Pick Szeged Zrt.-t, a Kométa 99 Zrt.-t és a Gyulahús Zrt.-t is. Budai szerint ugyanakkor optimizmusra ad okot, hogy e cégeknak már van az orosz egészségügyi szabályok szerinti akkreditációja - szemben a nyugat-európai üzemek jelentős részével -, így az embargó feloldását követően szintre azonnal elindíthatják exportjukat Oroszországba.

Korábban reális veszélynak látszott, hogy az embargó nyomán a nyugat-európai árufelesleg egy része nyomott áron a magyar piacon köt ki. A feldolgozott élelmiszereknél a dömping elkerülésére a mezőgazdasági tárca a nagy hazai áruházláncok képviselőivel tárgyalt - eredményesen. Ezek ígéretet tettek több magyar termék vásárlására és forgalmazására - itthon és külföldön is. Ezt korrektül be is tartották - ismerte el a miniszteri biztos. A külföldről "beszivárgó" árufelesleg egy részét pedig a NAV és a Nébih közreműködésével sikerült "lekapcsolni".

A kormányzat továbbra is aktívan keres új piacokat a magyar agrártermékeknek - erősítette meg a kormánybiztos. Ehhez a közelmúltban megnyílt magyar kereskedőházakat is fel akarják használni, kétoldalú tárgyalásokat folytatnak az érintett országokban. Ígéretes piacnak látszik Szlovákián és Románián kívül Szerbia, Montenegró és a Fehéroroszország is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

TUKROT_A_FIDESZ_ELE, 2014.12.08 14:35

veszteseg, amit le kell irni, de jo ugyet szolgal! az illiberalis mocskot, a tolvajok gyulekezetet meg kell leckeztetni. nem csak az oroszoknal, hanem a veluk kollaboralokat is, akkor is, ha fennhangon vonyitja, hogy o magyar!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.08 14:15

@foldnyuzo: nincsen itt semmilyen kár...


..de van ,csak kisebb lesz ,ha bejön a közép-ázsiai biznic ...!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.12.08 14:06

@unortodox:
Azeri baltások ez igen, jó kis csapat, náluk az elnökség már örökölhető. És persze kussolda, örménygyűlölet, az ellenzék üldözése, minden ami nálunk alakulgat.
Lószar és esti fény nincsen itt semmilyen kár. Aki meg csak arra képes, hogy félázsiai igényeket félázsiai módon képes megoldani pusztuljon a gazdaságból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.08 13:29

@rigolya: ...igen szurkoljhon ,hogy az azeri biznisz bejöjjön ...,mert ,akkor kisebb lesz aveszteség ...,olvasd el mire írtam ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.12.08 12:53

No nézzük, hogy érvel az, aki beleszólt?

"..nagyot érveltél .."
"..az unió szurkoljon annak ,vagy csöngetnie kell ..!!"
"..majd az unió csönget ..,ugyeeee????"

BRUHAHAHHAHAHAHHAHAHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

EZEK ÉRVEK?
EGY ELSŐS MEGSZÓLALÁSÁBAN TÖBB ÉRTELEM VAN!

BRUHAHAHHAHHAHHAHHAAAAAAAAAAAAAAA
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html