Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Provita és a Honvéd Egészségpénztár volt az a két pénztár, amelyek a Buda-Cash érdekeltségébe tartozó DRB bancsoportnál jelentős betéteket tartottak. A bankok bedőlése után pedig - intézményi befektetőkről lévén szó - kimaradtak az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanításából. Ennek köszönhetően a Provita fizetésképtelenné vált, majd az MNB 2016 elején visszavonta a pénztár engedélyét, és kezdeményezte a felszámolását.

Felszámolójának a törvényi előírásnak megfelelően a jegybanki tulajdonban álló, pénzügyi szervezetek felszámolásáért felelős Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölték ki. A PSFN a Hvg.hu olvasójának azzal magyarázta az ügy elhúzódását, hogy számos taggal - elérhetőség hiányában - nem tudták felvenni a kapcsolatot, ezért a Belügyminisztérium okmányfelügyeleti főosztályától kértek be adatokat.

A felszámolási eljárás zárását jelenleg is akadályozza, hogy vannak olyan pozitív egyenlegű tagok, akik egyáltalán nem jelentkeztek még, sem a felszámoló által közzétett közleményekre, sem a felszámoló felhívására, melyre tekintettel a tagok ismételt megkeresése vált szükségessé, mely jelenleg is folyamatban van - közölte a PSFN. Akadályozza továbbá az eljárás zárását a PSFN szerint az elhunyt pénztártagok örököseinek felkutatása. A Provitának 3574 tagja volt, ez különösen megnehezíti a felszámolás lezárását, bár a tagsági jogviszonyból származó követelések jellemzően "alacsony összegűek".

A Provitánál jobban kezelte a helyzetet a Honvéd Egészségpénztár, amely még a működési tartalék elfogyása előtt úgy döntött, beolvad a Prémium pénztárba. Ráadásul a Provitának csak 130 millió forintja ragadt bent a DRB-csoportban, míg a Honvédnak 1,8 milliárdja. A Honvéd-tagok emellett a provitásokkal ellentétben kaptak kártalanítást is - legalábbis azok, akik 2015. március 5-én a honvédség vagy a rendőrség kötelékében dolgoztak. A kártalanítást a központi költségvetésből, a honvédség és a rendvédelmi szervek büdzséjéből fizették, a pénztár 28 ezer tagjából több mint 20 ezer volt jogosult.