BUX
38240

Buda-Cash-ügy: diplomata keveredett a botrányba

Visszavonták a Buda-Cash ügy miatt Elek István tiszteletbeli monacói konzuli címét.

Napi.hu, 2015. március 16. hétfő, 08:18

A múlt héten Szijjártó Péter miniszter utasítására a Külgazdasági és Külügyminisztérium vizsgálatot folytatott le a Buda-Cash Brókerházzal összefüggésbe hozott Elek Istvánnal kapcsolatosan. A miniszter pénteken Elek István tiszteletbeli monacói konzuli címének visszavonását kezdeményezte - tudta meg a válasz.hu.

Elek Istvánt még 1991. július 5-én Jeszenszky Géza akkori külügyminiszter nevezte ki tiszteletbeli konzulnak. Feleségét, Chiara Rivetti di Val Cervót 2009. szeptember 21-én Balázs Péter külügyminiszter nevezte ki tiszteletbeli konzulnak - közölte az online lappal a miniszteri kabinet sajtóhivatala.

A a Buda-Cash 1999-ben 250 millió forintos tőkeemelést hajtott végre, a negyedmilliárd forintot pedig a BC 2000 Pénzügyi Tanácsadó Kft. tolta be a cégbe - csaknem 28 százalékos tulajdonrészt szerezve ezáltal a brókerházban. A Buda-Cash alapító-tulajdonosa, Pintér Zoltán a tőkeemeléskor úgy fogalmazott, hogy a kft. mögött valójában Elek István, Magyarország tiszteletbeli monacói főkonzulja áll. A Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének tagjaként ismert diplomata mellett felesége is feltűnt a brókerházban.