Buda-Cash-ügy: szerdától fizetik ki a banki védett betéteket

Szerdától megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítását.
Napi.hu, 2015. március 3. kedd, 12:40
Fotó: Napi.hu

Az OBA szerdától elindítja és 20 munkanapon belül, legkésőbb 2015. március 31-ig befejezi a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását - jelentette be az OBA.

Az érintett bankok betéteseinek nincs teendőjük, a kártalanítást az OBA-tól automatikusan megkapják. A betéteseket a következő napokban levélben értesítjük. A kártalanítással kapcsolatos információkat az országos, valamint a fiókhálózat által érintett megyei napilapokban elhelyezett hirdetmények útján hozzuk nyilvánosságra. Az ügyfelek kérdéseire éjjel nappal hívható telefonos ügyfélszolgálatunk válaszol - jelentette be Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

Hogyan jön a pénz?

A magánszemélyek minél gyorsabb kártalanítása érdekében az OBA több kifizetési csatornán keresztül juttatja el a kártalanítást:

  • 500 forint és 100 ezer forint között postai kézbesítő viszi házhoz a kártalanítást
  • 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget.
  • 2,5 és 5 millió forint között OBA Betétbiztosítási Kártya útján. A kártyát és a hozzá tartozó pin-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felvehetik az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban.
  • 5 millió forint felett az OBA által küldött levélben megnevezett takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek kártalanítási összegről - ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók - a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően - a kifizetési elszámolásban megjelölt takarékszövetkezeti fiókban vehetik fel a kártalanítás összegét.

Az OBA a honlapján részletes hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény megjelenik a Magyar Nemzet, a Népszabadság, valamint az érintett megyék napilapjainak (Somogyi Hírlap, Új Dunántúli Napló, Tolnai Népújság, 24 Óra, Nógrád Megyei Hírlap, Kelet Magyarország, Hajdú-Bihari Napló, Heves Megyei Hírlap, Észak-Magyarország, valamint a Petőfi Népe) szerdai, valamint csütörtöki (Fejér Megyei Hírlap, Zalai Hírlap) számaiban. Az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK