"Az OGYÉI egyeztet az érintett cégekkel, és ha szükséges, a gyártók és forgalmazók számára biztosítja az esetleges hiány pótlásához szükséges engedélyek soron kívüli kiadását" - idézi az intézet közleményét az MTI.

Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója felvette a kapcsolatot a legnagyobb gyógyszer-nagykereskedelmi céggel, és arra kérte a vállalat vezetőjét, hogy a megszokott forgalmi mennyiségnél több készítményt ne adjanak át a kiskereskedőknek - olvasható a közleményben.

A UPS Healthcare budaörsi létesítményében, a Pharmaparkban reggel ütött ki a tűz. A cég kommunikációjáért felelős ügynökség az MTI megkeresésére azt írta: több gyógyszercéggel is kapcsolatban állnak, de azt még nem tudják, mely raktárkészletek és milyen mértékben sérülhettek.

Az eset körülményeiről, a tűzoltó berendezésekről és tűzjelző készülékekről a vizsgálat lezárultáig nem tudnak nyilatkozni. Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: mintegy 5000 négyzetméteres épület 3000 négyzetméteres raktárrésze kapott lángra. A raktárkomplexum 15 000 négyzetméteres az irodákkal együtt, és 5000 négyzetméteres terület égett le.

A fővárosi katasztrófavédelem mobil laborjait is riasztották.

A sűrű füst miatt arra kérték a lakosságot, hogy amennyiben lehetséges, a tűz 500 méteres körzetében ne nyissanak ablakot, ajtót, és lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban.

Az M1-es és az M7-es autópályákon rendőrségi forgalomlassítás is érvényben volt, a budaörsi áruháznál lévő lehajtót átmenetileg le is zárták. A lezárások miatt a környéken nagy volt a torlódás. Délután állt helyre a forgalom.

Óvintézkedésként a környező áruházakat is kiürítették. Az embereket buszokkal vitték el a helyszínről.

A tűz több kilométerről is látható volt. Nyolcvan tűzoltó több órán át dolgozott a lángok megfékezésén. A tűz keletkezésekor kilencen tartózkodtak az épületben, de mindenkinek sikerült kimenekülnie. Csámpai Attila elmondta: mérgező anyagot nem mutattak ki a levegőben. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint délután ismét kinyitottak a budaörsi bevásárlóközpontok.