Már idén elkezdhetnék tervezni a 3-as metró hosszabbítását

A 3-as metró északi meghosszabbítása a tervezéssel és kivitelezéssel együtt mintegy 70-120 milliárd forintba kerülhet – mondta az InfoRádiónak Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, aki szerint az észak-déli vonal meghosszabbítását már a metrófelújítás idején el lehetne kezdeni.
Domokos László, 2019. január 29. kedd, 07:18
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A polgármester szerint soha nem álltak ilyen közel a 3-as metró meghosszabbításához, mint most. Egy közbeszerzési eljárás nyomán már meg is kötötték a részletes kiviteli tervezésre szóló szerződést. Amint a főváros és az állam forrást tud rá biztosítani, megindulhat a tervezőmunka.

Wintermantel Zsolt újpesti polgármester azt szeretné, ha a tervezés első fázisa bekerülne a főváros idei költségvetésébe - ez több mint 1 milliárd forintot jelent, a teljes kiviteli tervezéshez pedig közel 3 milliárd forintra van szükség. A kivitelezési projekt beárazása csak ezután lehetséges.

A vonal meghosszabbítása Újpesten, Rákospalotán és a környéken lévő agglomerációban (Dunakeszi, Vác, Fót és térsége) 600 ezer ember életét tudná egyszerűbbé és közlekedés szempontjából gyorsabbá tenni - mondta a polgármester a rádióban.

Az alagút most sem csak Újpest-Központig tart, hanem majdnem az Árpád Üzletházig. A bővítésnek köszönhetően 4 új megállóval bővülne a 3-as metró vonala. A végállomás a Külső Szilágyi út és a Megyeri út torkolatánál lenne, ahol egy nagy beruházással intermodális csomópont is épülhetne.

A kerületvezető szerint az egész projekt költsége 70-120 milliárd forint körülre tehető.

HOZZÁSZÓLÁSOK