Lefújták a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt (frissítve)

Idén adventkor nem rendezik meg az Európa tíz legszebb karácsonyi vására között jegyzett Vörösmarty térit a hagyományos formában - tudta meg a Napi.hu. A vendéglátósoknak alig két héttel korábban kiírt pályázatot hirtelen visszavonta a főváros. Az még kérdéses, a kézművesek, iparművészek kitelepülnek-e a Vörösmarty térre.
Napi.hu, 2020. október 12. hétfő, 13:25
Fotó: Napi.hu

Varga Zsolt

Az már bizonyos, hogy adventkor Budapest közepén nem sül majd hurka és kolbász a serpenyőben, amit teával, vagy éppen forralt borral locsolhat le a vendég. De nélkülözni lesz kénytelen a lángost, a rétest és a kürtőskalácsot is.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Kft. 2020. szeptember 24-én írta ki a szokásos karácsonyi pályázatot. A beadási határidő október 8. volt. A határidő lejárta előtt azonban egy nappal értesítették arról a pályázókat, hogy indoklás nélkül visszavonták a pályázatot - tudta meg  Napi.hu.

A visszavont pályázatból kiolvasható, hogy idén - a koronavírus-járvány idején, amikor gyakorlatilag egyetlen külföldi turista sincs Budapesten - a Vörösmarty téren felállítandó vendéglátó-ipari egységek bérleti díját igencsak magasan szabták meg. A legnagyobb, 60 négyzetméteres pavilon bérleti díja ugyanis nettó 22 millió forint, míg a legkisebb, 12 négyzetméteres pavilon bérleti díja nettó 8 millió forint lett volna.

Ezt az összeget kellett volna kigazdálkodni a pályázóknak. Mindezt  röpke hat hét alatt, mivel a tervek szerint idén a vásár csak november 20-án nyílt volna meg - ehhez képest tavaly már november 8-tól várták a vendégeket, azaz csaknem két hónapon át.

Mindezt megfejelték volna idén egy burkolt áremeléssel. "A rendezvény színvonalának támogatása és biztosítása érdekében" ugyanis speciális díjakat és hozzájárulásokat vezettek volna be. Villanyvezeték kiépítési díjat, valamint hulladékkezelési és takarítási hozzájárulást is beszedtek volna, pavilononként több százezer forintot, amire korábban nem volt példa.

Egy kisebb lakás árát elkérnék a terület pár hetes bérleti díjaként, miközben a Belvárosban külföldi turistát mutatóba sem lehet látni, és félő, hogy a helyzet karácsonyig sem nagyon változik. Attól tartok, elfelejtettek számolni, pancser pályázatot írtak ki - háborgott lapunknak egy üzletember. Az általunk megkérdezett vendéglátósok amúgy Bán Teodórát sírják vissza, a nonprofit cég korábbi főnökét, mondván: az ő vezetése alatt rendben, kiszámíthatóbban mentek a dolgok

Továbbra sem lehet tudni, miért vonták vissza a pályázatot. Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Eközben a Vörösmarty téri kézműves vásár pályázatát egyelőre nem vonták vissza. A kiírásban ismételten hangsúlyozták, hogy kézműves és gasztronómiai vásárra neveznek, ahol még gasztronómiai programok is lesznek.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után, hétfő délután kiadott közleményében erősítette meg a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) lapunk információját, hogy elmarad az idei Vörösmarty téri karácsonyi vásár. Helyette kampányt indítanak a hazai kézművesek támogatására, amelyben mindenkit arra biztatnak, hogy magyar iparművészeti termékeket vásároljon karácsonyra.

Varga Zsolt

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bobby11, 2020.10.13 08:41

Tegyék át jövő tavaszra-nyárra ezt is, mint minden 2020-as rendezvényt. (bár szerintem azok jó része sem lesz megtartva jövőre sem.)
Nevetséges az egész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bene Tleilax, 2020.10.12 14:09

Az lehet, hogy nem szedtek takarítási díjat, de úgy is nézett ki! Aztn a kiskereskeők beszedték a hasznot, a főváros meg takaríthaott utnuk - közpénzből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html