Lebénulhat Budapest: BKV-sztrájk jöhet?

A BKV vezetése továbbra is 8 százalékos fizetésemeléssel számol, a szakszervezetek viszont 15 százalékot kérnek és fogy a türelmük.
Csernátony Csaba, 2020. február 12. szerda, 12:39
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A BKV-s szakszervezetek közösen hirdetnek sztrájkot, ha a BKV vezetése kitart a mindössze 8 százalékos béremelési ajánlata mellett - közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a szerdai eredménytelen bértárgyalások után. A szakszervezetek ugyanis 15 százalékos emelést szeretnének, legalábbis ezt tartják tárgyalási alapnak.

Az EKSZ közleménye szerint az érdekvédőket végtelenül felháborította, hogy a BKV magatartása és minden eddiginél szorosabb egységbe tömörítette az összes BKV-s szakszervezetet. Naszályi Gábor az EKSZ elnöke elmondta: "Eddig türelmesek voltunk - mondta -, de a mai újabb eredménytelen tárgyalás kiverte a biztosítékot."

A szakszervezetek az egyeztetés végén együtt átadták a vezérigazgatónak a kollektív munkaügyi vitára való felkérést, s jelezték, ha annak során sem kapnak elfogadható ajánlatot, sztrájkot hirdetnek, s elkezdődhet a minimális szolgáltatásról való egyeztetés. A szakszervezetek addig is megkezdik a munkabeszüntetés előkészítését.

HOZZÁSZÓLÁSOK