Az üzletek 15 órás zárásának célja - ami Budapesten és környékén még érvényben van -, hogy az emberek kisebb számban keressék fel ezeket, ám a tapasztalatok szerint ez nem feltétlenül tartotta vissza a vásárolni vágyókat - írja a 24.hu.

Az elmúlt hetekben többször is szemtanúi lehettünk annak, hogy sokan zsúfolódtak össze kertészeteknél vagy barkácsáruházaknál, kedd reggel pedig a 47 nap után újrainduló Örs vezér téri Ikea előtt kígyózott több mint száz méteres sor nem sokkal nyitás után.

Présben a boltok

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a hozzájuk érkező visszajelzések alapján sok esetben valóban nagyobb számban gyűlnek össze a vásárlók amiatt, mert szűkebb idősávba préseli őket a szabályozás. Ezt a friss tapasztalatok alapján is meg lehet erősíteni, mivel vidéken, ahol hétfőtől már estig nyitva lehettek a boltok, kisebb sorok alakultak ki a nagy forgalmat lebonyolító áruházaknál, mint a korlátozás idején, vagyis úgy tűnik, a hosszabb idősávban jobban eloszlottak vásárlók.

A boltok többnyire limitálják, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak bent az üzletben, a belépésre várakozókat pedig arra kérik, hogy tartsanak egymástól 1,5-2 méteres távolságot. Karsai szerint ahogy a közúti forgalomban mindig akad egy-egy pofátlan autós, aki a pirosnál bevág a sor elé, úgy az áruházak előtt is előfordultak ilyen konfliktusok, ám ennél több problémát okozott az a helyzet, amikor a kormány még nem írta elő a maszkviselést a boltokban, bizonyos önkormányzatok vagy üzletek viszont már kötelezővé tették. Előfordultak összetűzések a kereskedők és olyan vásárlók között, akik nem voltak hajlandók felvenni a maszkot, akkor sem, ha azt az üzlet biztosította volna számukra.