Budapest Airport: egyre több utas Ferihegyen

Márciusban több mint 595 ezer utas kezelt a Budapest Airport, 2,4 százalékkal vagy 13 849 utassal többet, mint egy évvel korábban. A március végét megelőző 12 hónapban összesen 8,188 millió utas fordult meg a budapesti repülőtéren, ami 19,7 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkor mért szintet - derül ki a cég közlemnyéből.
NAPI Online, 2006. április 18. kedd, 16:37
Fotó:

A fapados légicégekkel közlekededők száma 4,3 százalékkal emelkedett, összesen 183 872 utas választotta valamelyik diszkont légitársaságot. A múlt hónap végéig 2,284 millió "diszkont utast" kezelt a Budapest Airport.

Az év harmadik hónapjában a fel-, és leszállások száma enyhe 0,6 százalékos emelkedéssel 10 107 volt. 2005 április elejétől 2006 március végéig összesen 126 830 gépmozgást regisztrált a Budapest Airport, 8,1 százalékkal többet, mint a megelőző 12 hónapban.

A márciusi utasforgalomban tapasztalt viszonylag enyhe emelkedést az magyarázza, hogy húsvét tavaly márciusra esett, így az ünnepek utasforgalmi hatása is ebben a hónapban érvényesült. Ezzel szemben idén a húsvét április közepén volt. A márciusi utasforgalom-bővülés azért alacsonyabb, mint az alapvető trend, mivel az idei húsvét nélküli márciust hasonlítja össze a tavalyi húsvéti márciussal. Húsvét egyébként az év egyik legforgalmasabb időszaka, körülbelül 10 százalékkal emeli meg az utasforgalmat.

A légiáru-szállítást nem érinti a húsvét, a márciusi cargo-forgalom nagyon erősen fejlődött. Több mint 8127 tonna árut kezelt a Budapest Airport, ez 36 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az elmúlt 12 hónapban a ferihegyi cargoforgalom az ezt megelőző évhez képest, enyhe csökkenéssel 76 642 tonnán állapodott meg.

Annak ellenére, hogy a húsvét kedvező hatása idén nem márciusban jelentkezett, erőteljesen nőtt Ferihegy utasforgalma, a légi-áru forgalom pedig elképesztően jól teljesített. A forgalom további bővülésével és a nyáron induló számos új járattal pedig Budapest Airport további erőteljes növekedése várható - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK