Budapest kevésbé vonzó - a Balaton és Kelet-Magyarország nyert

Az év első hónapjában csökkent a fővárosi szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma, míg a Balatonnál és az ország keleti felén tempós növekedésnek örülhettek a hoteltulajdonosok.
NAPI Online, 2007. szeptember 14. péntek, 09:17

Az év első nyolc hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák az előző év azonos időszakához hasonlóan, átlagosan 59 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek - derül ki a KSH statisztikájából. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 1 százalékkal nőtt, a nettó szobaárbevétel 3 százalékkal csökkent. Miközben országos átlagban 1 százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban csökkent a vendégéjszakák száma.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 17 100 forint, nettó átlagára 14 300 forint volt a vizsgált időszakban. A bruttó átlagár folyó áron kevesebb mint 1 százalékkal (100 forinttal) nőtt, a nettó átlagár több mint 3 százalékkal (500 forinttal) csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (bruttó 36 600 forint, nettó 30 500 forint) volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 12 900 - 17 300 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 9200-10 000 forintos bruttó szobaárat érvényesítettek.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 10 000 forint, nettó 8400 forint volt január-augusztusban. A bruttó érték folyó áron lényegében nem változott, a nettó érték 4 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva. A legmagasabb összeget (bruttó 25 000, illetve nettó 20 800 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek (bruttó 4800 forint, illetve nettó 4000 forint) számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) összességében 1 százalékos növekedést, a nettó szobaárbevétel 3 százalékos folyó áras csökkenést mutatott a megfigyelt időszakban. A bruttó szobaárbevétel növekedési üteme februártól hónapról hónapra lassult, májustól pedig már csökkenés mutatható ki. A tárgyidőszakban kiemelkedő mértékű emelkedésről a Balaton partján működő három-, négy- és ötcsillagos szállodák (12-18 százalék), valamint az ország keleti részén található szállodacsoportok (11-18 százalék) számoltak be. A budapesti három-, illetve négycsillagos, valamint a háromcsillagos nyugat-magyarországi egységek bruttó szobaárbevétele 6-9 százalékkal csökkent január-augusztusban.

2007 első nyolc hónapjában a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 6,3 milliót tett ki, ami 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki értékét. A fővárosi szállodákat 2-4 százalékos csökkenés jellemezte. A vidéken működő szállodákban nőtt a vendégéjszakák száma. Kiemelkedő mértékű emelkedésről a balatoni (6-10 százalék) és a kelet-magyarországi szállodák (6-11 százalék) számoltak be.

Január-augusztusban a budapesti öt- és négycsillagos, a balatoni, illetve az ország keleti részén működő háromcsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb, 62-68 százalékos. A szobafoglaltság a többi szállodacsoport mindegyikében elérte vagy meghaladta a 47 százalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK