Budapest legdrágább villáját vette meg az MNB

Milliárdos karácsonyi ajándékot kapott Budapest. A jegybank oktatási alapítványa külföldi milliárdosokat beelőzve megvásárolta a főváros legdrágább villáját, a budai Várban található a Lónyay-Hatvany kastélyt. Az MTA-tól is vettek egy épületet.
Szakonyi Péter, Napi.hu, 2014. december 9. kedd, 13:44
Fotó: Napi.hu

Húsz évvel az építkezés kezdete után gazdát cserélt a Lónyay-Hatvany palota. A budai Vár lankáján pazar panorámával rendelkező egykori miniszterelnöki rezidenciát - amelyet porig bombáztak a II. Világháborúban - egy magyar vállalkozó építette újjá, de befejezni a válság miatt már nem tudta. A 2008 előtt 5 milliárd forintra értékelt szerkezetkész villa iránt több külföldi milliárdos is érdeklődött, de Bognár Botond olyan befektetőt várt, aki az eredeti, közösségi célnak megfelelő funkciót szánna az épületnek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden oszlatta el a homályt: a jegybank 11,2 millió euróért - jelenlegi árfolyamon több mint 3,4 milliárd forintért - vásárolta meg az ingatlant a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) a Budapanoráma Kft.-től. A Céginfo.hu adatai szerint a cég tulajdonosa Bognár Botond, akinek üzletrészén a Sberbank Magyarország Zrt.-nek (a bank tulajdonosa előtt a hitelező a Magyar Volksbank Zrt. volt) zálogjoga vagy bejegyezve.

Az MNB-alapítvány tulajdonába került továbbá a szintén a Várban található régi budai városháza műemléképülete is, amelyet az MNB versenytárgyalás keretében 1,85 milliárd forintért vásárolt meg a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA). Az ingatlanokban oktatási és rendezvényközpontot, valamint angol nyelvű doktori iskolát alakítanak ki.

Az eredetileg Ybl Miklós tervei szerint épült és a II. világháborúban elpusztult volt Lónyay-villa helyén az eredeti tervek alapján fogja rehabilitálni a műemlék épületet az alapítvány.

Nagyban vásárol a jegybank
Аz МNВ idén már megvásárolta a budapesti Eiffel Palace irodaházért nettó 45,3 millió euróért (mintegy 17,9 milliárdért). A jegybank tájékoztatása szerint az ügyletet "teljeskörű jogi átvilágítás és az ingatlan befektetési értékének mеgtérülési számításokon alapuló meghatározása előzte meg".

Az MNB megvásárolt 415 millió forintért egy Tiszaroffon található kastélyt is, a Borbély-kúria néven ismert ingatlant üdülőként használják majd.

Megszerzett továbbá egy felújításra váró négyemeletes belvárosi épületet is, amely az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) korábbi székháza volt, ezt sajtóinformációk szerint 450 millió forintért vették meg, majd azt a jegybank továbbadta saját, újonnan felállított oktatási-tudományos alapítványának, a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítványnak.

Az alapítvány - a HVG információi szerint - nyáron megvásárolta az egykori kecskeméti kórház épületét is 1,7 milliárd forintért, ezt a Bács-Kiskun megyei közgazdasági és pénzügyi szakemberképzést támogató Pallas Athéné Domus Mentis jegybanki alapítvány kapta meg.

A 4000 négyzetméteres Ybl-épülethez egy csodás pesti panorámát nyújtó 700 négyzetméteres terasz is tartozik. Az épület öt különböző atmoszférát megjelenítő öt szintből és egy teraszból áll. A legfelső, akár művészeti galériaként is hasznosítható emelet 180 fokos panoráma-élményt kínál, az első szinten elhelyezkedő szalon pedig akár 150 fős események befogadására is alkalmas. Az első szinten a beruházást megelőző ásatások eredményeként a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai által feltárt 16. századi török kori bástya maradványai találhatóak.

A Villa Budapestnek is hívott épület az újjáépítésének során művészeti, kulturális és gasztronómiai események befogadására alkalmas épületnek tervezték. A jelenleg kívül befejezett, belül szerkezetkész épület az UNESCO által is védett világörökség részét képezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.12.09 18:51

MEG KELL VÉDENI, MAGYAR KÉZBE KELL TARTANI A MAGYAR ÉRTÉKEKET.

Az ingatlanok megvásárlása a közvagyont, illetőleg a nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont is gyarapítja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Thubiso, 2014.12.09 17:09

........... és ezeket az épületeket kik fogják használni? A hajléktalanok? vagy majd Lázár vagy Szijjártó apuka megveszi a gyerekének az államtól?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

moareka, 2014.12.09 16:24

Na, ha most ez a kuszaszemű ilyen palotákat vásárolgat, ez a Fidesz banda bebetonozza magát, ahogy a nemzet orvosa mondta néhány éve,-nem húsz évre, hanem örökre!!!Aztán nézhetjük magunkat, ahogy cselédként megtűrnek bennünket ebben az országban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

medellin, 2014.12.09 15:58

No erre van bőven pénz, de a 200 milliárd Ft MANYUP pénzünk az ugye kell, bár ha belegondolok épp ezért. Költi a hatalom saját magára és urizálására a milliárdokat, közben minden jogállami határt átlép, hogy pénzhez jusson, minden, külföldi nagyvállalkozótól, magyarországi kisembertől veszi el. Akinek elege van ebből, jöjjön el december 14-én 16 órakor a Kossuth térre vagy december 16-án 18 órakor a József nádor térre. Tiltakozzunk a gátlástalan fidesz hatalom ellen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2014.12.09 15:39

@kanri:

Lehet, hogy a cikk minőségére gondolt :) :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html