A Budapest Smartwalks okostelefonnal bejárható belvárosi sétaútvonal kettős céllal jött létre. Egyrészt segítene a QR kódos technológia használatának hazai elterjesztésében - hiszen megfelelő alkalmazással bármely, internetképes okostelefonnal leolvashatók ezek a kódok -, másrészt olyan városi túrát kínál, amelyben az egyes helyszínek, a hozzájuk kapcsolódó történetek ismerhetők meg. A sétához kapcsolódó információs füzetben ugyanis a helyszínek rövid leírása mellett egy-egy QR kód is található, amit a telefonnal beolvasva érkeznek a további információk, köztük más utazók által megosztott információk és fotók is. Nincs tehát szükség sem idegenvezetőre, sem útikönyvre.

A sétaútvonal a felújított Ferenciek terétől indul, és Belváros Új Főutcájának érintésével a Március 15. térig halad. Érinti a kötelező nevezetességeket - mint például a Centrál Kávéház és Párizsi Udvar -, és a kevésbé felkapott helyszíneket - Contra Aquincum, Haris köz - is. A szokásos idegenvezetéstől eltérően a hangsúly nem az építészeti stílusokon és kötelező évszámokon van, hanem azokon a városi legendákon, amelyekkel megidézhető a hely szelleme, és a letűnt korok hangulata.

Mi az a QR-kód?

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód (tulajdonképpen pontkód), amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre, és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Rendkívül népszerű Japánban, ahol számos plakáton, hirdetésen szerepel és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni. (Forrás: Wikipedia)

Az információs füzetben a helyszínekhez közeli ingyenes wifi hot-spotokat is felüntették, így az adatforgalmi díj is megspórolható. A Budapest Smartwalks csapata tervezi, hogy a sétaútvonalat kiterjesztik majd a főváros további kerületeire is.

Első körben az önjáró túra térképét 200 plakáton és 2000 információs füzetben találhatják meg az érdeklődök a sétaútvonal helyszíneit övező lelőhelyeken.