Budapesten tizenötezer emberre jut egy nyilvános vécé

Lassan évtizedek óta változatlan az illemhelyhelyzet a fővárosban; egy-egy nyilvános vécére több mint tizenötezer lakos jut. Használható állapotban változatlanul alig hetven van közülük, változásra pedig alig van remény és pénz - írta a Népszabadság.
NAPI Online, 2003. július 16. szerda, 10:36
Fotó:

A főváros terveiben az idei évre mindössze két illemhely felújítása szerepel. A Szent Gellért téren, miután a 4-es metróhoz kapcsolódva felújították a felszínt, a tervek szerint rendbe hozzák az ottani közvécét is. Bánsági György, a Fővárosi Közgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke elmondta: a 2-es metró felújításával összefüggésben a Parlament szomszédságában található, Széchenyi rakparti létesítményt is rendbehozzák. Mindkét esetben 15-15 millió forintot szánnak a munkálatokra.

Az illemhelyek tulajdonosa a fővárosi kézben lévő Il-Net Kht., amely a csatornázási művektől vette át kezelésüket. A társaság tulajdonában 87 közvécé van. Hatvanhetet üzemeltetnek, húsz működésképtelen, és lakat van rajta, több mint két tucat objektumot pedig öt évvel ezelőtt jelképes összegért eladtak a kerületi önkormányzatoknak - tájékoztatott Tölgyesi László, a kht. ügyvezető igazgatója. A bezárt illemhelyek fele soha többé nem nyit ki, többségükre bontás vár. Az V. kerületi, József nádor téri építmény például útjában áll az oda tervezett mélygarázsnak, ezért ledózerolják.

A budapesti köztéri illemhelyek döntő többségét magánvállalkozásoknak adja bérbe az Il-Net. A szerződésben előírják, hogy a bérlőnek kötelező a továbbiakban is vécét üzemeltetnie. A belépődíj ezen esetekben szabadáras. Fix díjat - évek óta húsz forintot - az automata illemhelyeken kell fizetni, ezekből mindössze tíz darab található Budapesten. Az Il-Net kezelésében lévő, más vécéket negyven forintért lehet használni.

A Budapestnél kisebb területű és alacsonyabb lélekszámú Bécsben több mint háromszáz köztéri vécé használható, ezek közül csupán egy-kettő tart jelenleg zárva. A magyar fővárosban ezzel szemben most is nagyjából ugyanazok a köztéri illemhelyek várják a látogatókat, mint amelyek az előző századfordulón, Budapest metropolissá válásakor épültek, főként a Nagykörúton és a belső városrészekben. A helyzeten csak a metróvonalak átadása javított az állomásokon található illemhelyekkel. Legutóbb pedig a bevásárlóközpontok és a gyorséttermek közvécéi enyhítettek valamelyest a szükségen.

HOZZÁSZÓLÁSOK