A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A kiskereskedelmi forgalom folyamatos zsugorodása egyre nehezebb helyzetbe hozza a bevásárlóközpontok bérlőit és bérbeadóit, az üzletbezárások számában a 2012-es évé a kétes dicsőség. Ugyanakkor az öt legjobb budapesti pláza a piaci átlag fölött teljesít, s van olyan központ is, ahol a látogatottság növekszik − mondta a Napi Gazdaságnak Koroknai Szabolcs, a CBRE vezető kiskereskedelmi ingatlan-tanácsadója. Különösen a budapesti és a vidéki kereskedelmi létesítmények teljesítménye között óriási a szakadék, egyes vidéki retail parkok, mint például a nagykanizsai Park Center, csaknem teljesen kiürülve, szellemközponttá váltak. Ez a sors más olyan vidéki központokat is fenyeget, ahol a fejlesztési boom során két kereskedelmi park is ráépült a városra. Más központok működésére, mint például a siófoki Sió plázáéra, a rosszul megválasztott nyitási időpont nyomja rá nagyon a bélyegét − tette hozzá Koroknai.

Az üzlethelyiségek iránti keresletet leginkább a középkategóriás cipőket árusító üzletláncok és a napi cikkeket forgalmazó fmcg-szektorban érdekelt kereskedők mozgatják, jellemzően 400 négyzetméter feletti igényeikkel; új szereplők is megjelentek ebben a körben, például a lengyel CCC cipőkereskedelmi lánc. Továbbra is óriási kihívás viszont a kaszinók bezárása nyomán kiürült helyiségek bérbeadása, amit nem csupán a stagnáló forgalom indokol, hanem a helyiségek speciális adottságai és korábbi túlárazottságuk is. A több száz játékteremből alig fél tucat, különleges adottságú területre folynak bérleti tárgyalások, a kaszinóüzemeltetőket és a helyiség-bérbeadókat ért óriási károk, az ingatlanok értékének csökkenése miatt számos per várható az állam ellen.

Ugyan a jelenlegi gazdasági környezetben a "plázastop" nem fékezi markánsan a fejlesztéseket (a finanszírozás és a terjeszkedni szándékozó bérlők hiánya annál inkább), a korlátozás mégiscsak leállítja a kereskedelmi központok evolúcióját, ami nagy baj − hangsúlyozza a szakértő. Ráadásul nemcsak az erkölcsileg elavult központok kiváltását nehezíti, hanem a meglévő állomány karbantartását is azzal, hogy a 300 négyzetméternél nagyobb helyiségek minden építésiengedély-köteles beavatkozását bizottság elé utalja.

Információink szerint a meglévő fejlesztési tervek közül egyedül az Árkád 2 idei megnyitása tűnik biztosnak. Az outletplázaként újradefiniált Róbert Károly körúti Materiál Center átprofilírozása nem bizonyult életképes koncepciónak, leginkább a piacon fellelhető outletárukészlet hiánya miatt, s nincsenek könnyű helyzetben a luxusközpontnak szánt belvárosi Váci1 fejlesztői sem az épület újrapozicionálásával.

 

Tervezett fejlesztések
BevásárlóközpontÁrkád2Váci1Tópark Shopping MallMundo CenterEtele City CenterFamily CenterFamily CenterBevásárlóközpontFamily CenterFamily Center
Tervezett nyitás2013. március (átalakítás: 2013. ősz)20152015. IV. negyedév201320142014/2015
HelyszínBudapest, XIV.Budapest, V.BiatorbágyBudapest, XIV.
Budapest, XI.SzekszárdTataKecskemétOroszlánySalgótarján
Terület (négyzetméter)20 00010 00090 00035 00045 0008770766026 60010 4105720
Forrás: Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége