Két környezeti problémára is megoldást jelentene Lucy Hughes, brit dizájner ötlete, amellyel az úttörő környezetbarát megoldásokra kiírt pályázaton nyert díjat (James Dyson) a MarineTex néven futó anyaggal.

A MarineTex a halfeldolgozás során keletkező melléktermékekből készült anyaggal váltaná ki az egyszer használatos műanyagot. A komposztálható és biológiailag lebomló MarineTex például az élelmiszer- és italcsomagolásban lévő műanyagot helyettesítheti a jövőben - írja a brit Guardian újság online verziója.

A csomagoláshoz előállított műanyag 40 százalékát egyetlen használat után eldobják, ez pedig egyre komolyabb problémát okoz világszerte, többek között azért, mert a eldobott műanyagok egy része a tengerekben, óceánokban köt ki és csak sokára bomlik le.

A MarinaTex viszont egy erős és átlátszó anyag, amely 4-6 hét alatt lebomlik. A BBC Lucy Hughes találmányáról szóló cikkében arról is beszámol, hogy a ENSZ adatai szerint a kifogott és partra hozott halak 27 százalékát nem dolgozzák fel, az új anyag a halak nem ehető részeit kombinálja vörös algával. Hughes szerint egy atlanti tőkehalból származó szerves hulladék 1400 zacskó MarinaTex előállításához elegendő.