BUX
39663

Bűncselekmények Töröcskei bankjában - feljelentést tett az MNB

Ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett az MNB a nyomozó hatóságnál a Széchenyi Banknál történt, a jegybank szerint bűncselekmények elkövetésének gyanúját felvető események miatt.

Napi.hu, 2015. március 3. kedd, 19:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.-nél történt, a jegybank álláspontja szerint bűncselekmények gyanúját felvető események miatt. Az MNB a Büntető Törvénykönyv előírásaiba ütköző hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélésekre utaló, büntetőjogilag értékelhető cselekmények gyanúja miatt fordult a nyomozó hatósághoz - olvasható az MNB közleményében.A jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsának azért kellett 2014. december 5-én visszavonnia a Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét, mert a bank működése számos ponton nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is. A bank további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését. A Széchenyi Bank ma végelszámolás alatt áll, betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap, illetve az állam kártalanította - írja  a közlemény.

A jegybank a Széchenyi Bank engedély-visszavonását követően indított - még folyamatban lévő - személyi felelősségre vonatkozó vizsgálata során döntött a feljelentés megtételének szükségességéről. Az MNB a látókörébe került büntetőjogi vonatkozások kapcsán ma a nyomozó hatóság számára konkrét problémás tranzakciókra, bankvezetői intézkedésekre vonatkozó adatokat, információkat is rendelkezésre bocsátott.

A Széchenyi Bank többségi tulajdonosa Töröcskei István volt, aki főállásban évekig az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatói posztját is betöltötte. Töröcskei végül lemondott, ám lemondást csak hosszas hezitálás után fogadta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A Széchenyi Bank 49 százalékos tulajdonosa a magyar állam volt.