Erre biztosan nem lehet büszke a magyar buszgyártás

Nagyon sokszor romlanak el a budapesti tömegközlekedésben részt vevő járművek, a helyzet a magyar gyártású buszokon a legrosszabb - derül ki a G7 összeállításából.
Szász Péter, 2020. november 3. kedd, 09:10
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Naponta átlagosan 207 műszaki hiba lép fel a fővárosi járműflottában. Mivel közel 2,5 ezer jármű közlekedik, ez azt jelenti, hogy egy átlagos nyári napon minden tizenkettedik jármű lerobban rövidebb-hosszabb időre - beleértve ebbe a villamosokat, a trolikat és a buszokat is. A hibák elhárítása átlagosan 64 percet vett igénybe - írja a portál a Közlekedő Tömeg Egyesület adatigénylése nyomán.

A buszokból naponta átlagosan 145 romlott el. Ez akkora mennyiség, hogy 2-3 tucat járművet kell folyamatosan csak azért a flottában tartani, hogy a lerobbanó buszokat ezekkel ki lehessen váltani. Ehhez ráadásul sofőröket is készenlétben kell tartani.

A jól bevált nemzetközi márkák az átlagos havi 3 meghibásodás helyett csak 1-1,5 alkalommal romlottak el. Ezzel szemben az olyan kis szériás beszerzések, mint a várban használt török Karsan midi-busz, vagy a magyar Evopro Csoport által gyártott  Modulo buszok rosszabb mutatókat hoznak. Utóbbiak minden harmadik napon meghibásodtak, ráadásul ezeket adott esetben napokig ki sem engedték a garázsból. A meghibásodási dobogóra felért a székesfehérvári Alfa-Busz Rt. által gyártott Alfa Civis nevű (tulajdonképpen Volvo) busz. Ezeket jelentős részben az IK-Járműtechnika gyártotta Székesfehérváron.

Ezzel szemben a negyedik évtizedüket taposó Ikarus 260-asok a főváros leginkább megbízható buszai között vannak.

Az 1600 darabos fővárosi buszpark átlag életkorának fenntartásához évente legalább 100-150 új buszt kellene venni, 2018-ban azonban csupán 11, 2019-ben nulla, 2020-ban pedig eddig 42 új busz állt forgalomba a BKK-nak dolgozva.

A rendszer úgy működik, hogy a a BKK rendeli meg az összes jármű közlekedését, mint szolgáltatást, és ezt több vállalat végzi.

  • A villamost, a metrót és a trolit a BKV működteti.
  • A megközelítőleg 1600 fővárosi és agglomerációs busz közül ma már csak körülbelül ezer tartozik a BKV-hoz,
  • 450-et a VT-Arriva,
  • közel 200-at pedig a Volánbusz működtet.

HOZZÁSZÓLÁSOK