A nyílt tenderfelhívást az ajánlatkérő Volán Buszpark Kft. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben. A kért buszoknak alacsony belépésű, kéttengelyes járműveknek kell lenniük.

Újszerűnek az a busz minősül, amelyet 2019 márciusától helyeztek üzembe, és nem futott többet 150 ezer kilométernél. Minden járműnek azonos típusúnak kell lennie.

Az autóbuszokat érvényes magyarországi műszaki vizsgával, forgalmi rendszámmal kell átadni. A forgalmi engedély hivatalos feljegyzések rovatának tartalmaznia kell az "útkímélő tengely" bejegyzést.

A 108 hónapos (9 éves) zárt végű pénzügyi konstrukció önrésze 10 százalék lehet. A törlesztés havonta, lineárisan történik. A lízing devizaneme forint, a kamat pedig a 3 havi BUBOR, plusz a kamatfelár. A kamatfelár a futamidő alatt nem változhat.

Az ajánlattevőnek fel kell mutatnia 30 új, vagy használt busz bérbeadására, vagy pénzügyi lízingbe adására szóló olyan referenciát, amely az elmúlt 6 évben fejeződött be, de nem kezdődött korábban 9 évnél.

Az ajánlattételi határidő március 5. Az értékelésnél az ár 90, a minőség pedig 10 súlyszámmal szerepel.

A Volánbusz Közlekedési Zrt. január 21-én 15 (plusz 1 opcióba) új autóbuszt vásárolt a Volvo Hungária Kft.-től, nettó 1 milliárd 186 millió forintért. Indult még a tenderen, de nem nyert a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.