Cafeteria 2019: bőkezűek maradnak a cégek

Az Erzsébet-utalványok forgalmazásának beszüntetése, valamint a juttatások meghatározott körére a korábbi adókedvezmény megszüntetése sem veszi el a munkaadók kedvét a béren kívüli juttatásoktól - véli az Edenred.
Domokos László, 2019. január 3. csütörtök, 10:21
Fotó: Pixabay

Mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását megszüntette 2019. január elsejétől az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. A lépést egyértelműen az indokolja, hogy az ajándékkártyák és -utalványok már nem kedvezményesen adóznak.

A kedvezőtlen irányú adóváltozás ugyanakkor nem feltétlenül hozza el a világ végét: ügyfeleink 75 százaléka az egyes meghatározott juttatások adókedvezményének megszűnése ellenére sem hagy fel ezekkel, hanem továbbra is a megszokott módon nyújtják őket munkavállalóiknak - állapította meg Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Már a nyári jogszabályváltozásokat követően érzékelhető volt, hogy a munkaadók többsége nem fogja beépíteni a bérbe a dolgozói juttatásokat. Hasonló dilemmával szembesülnek most azok a vállalkozások, amelyek eddig az Erzsébet-utalványt vagy -kártyát használták.

Az adózási előnyét szinte egyedüli juttatási elemként megőrző Széchenyi pihenő (Szép) kártya nagyon fontos ösztönző, ugyanakkor nem minden élethelyzetben hatékony eszköz: ha a mindennapos megélhetés támogatása a cél, az egyéb juttatások a magasabb adó ellenére is létfontosságúak - véli Balázs.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.01.03 10:36

"ha a mindennapos megélhetés támogatása a cél, az egyéb juttatások a magasabb adó ellenére is létfontosságúak - véli Balázs."

A mindennapi megélhetést megfelelő bérrel kell "támogatni".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html