Cafeteria 2021: 35 milliárd forint érkezik

Fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi pihenő (Szép) kártyánál 2021. június 30-ig, ha a parlament megszavazza a javaslatot, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a Szép-kártyára utalt összegek után - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Domokos László, 2020. október 24. szombat, 08:25
Fotó: Feke Zoltán Petrus Étterem

A koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot számos intézkedéssel segítette eddig is a kormány, és a segítségnyújtás folytatódik. A jövőre továbbélő adókönnyítéssel pedig mindenki nyer: támogatja a vállalkozásokat, a turizmust és a foglalkoztatottakat is - fogalmazott az államtitkár, aki szerint 2021-ben egymillió munkavállalónak nőhet a Szép-kártyára érkező juttatása.

Április 22. óta a Szép-kártyára utalt béren kívüli juttatás után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a munkáltatónak, amennyiben az nem haladja meg a törvény által meghatározott, rekreációs keretösszeget. A tavasszal felemelt összeghatárok jövő nyárig változatlanul tovább élhetnek.

A rekreációs keretösszeg a koronavírus-válság időszakában 800 ezer forint, amelyből a Szép-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátásra 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható. A költségvetési szerveknél változatlanul hatályos maradhat jövőre is a még tavasszal (200 ezer forintról) megduplázódott 400 ezer forintos keretösszeg - mondta Izer Norbert.

A becslések szerint így jövőre 35 milliárd forinttal több maradhat a vállalkozásoknál. Az adóügyi könnyítés minden 2021. június 30-ig Szép-kártyára utalt összegre lesz érvényes, vagyis minden dolgozó megkaphatja jövőre a 800 ezer forintot, a munkáltatónak csak arra kell figyelnie, hogy az összeg legkésőbb június 30-ig megérkezzen a kártyákra - magyarázta az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2020.10.24 11:56

@europeer: az alap költségeket tényleg nem emlegetik. A hozzá tartozó adó kulcs most érdekesen fog változni. 15% a megadott határig. Ami szépen le van írva a cikkbe.
Gyakorlatilag ami ebből használható, az a kaja és a szabadidő. Az utóbbiból lehet venni ruhát és sport eszközt, az előbbi meg néhány helyen levásárolható (nagyvárosokban).

Kéne növelni a kafi értékét is a fizuval? Hmm aranyosítani kéne?
Nálunk pl mindenki ugyan annyit kap és így a csóró jól jár, a jól fizetettnek meg nincs rá szüksége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.24 10:30

@Agar: Ja. És a dolgozók érdekeit állítólag képviselő kamu szakszervezetek nem tesznek semmit.
Sok cég nem emelte meg az összegeket, a kedvezményes adózás ellenére, és valóban sokaknak jó volt az EP kártya.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Agar, 2020.10.24 10:16

Szép kártya menő, mivel a többit tiltották.
- TILTOTTÁK a jelzálog hitel törlésztés 5 milliós határig való adómentes felhasználását.
- munkábajárás adó vonzata drágább, mint kp-ban kikérni és úgy megvenni.
- EP kártyára utalás ismét túl van bonyolítva, pedig azt lehetne használni még.

A szép kártya szabadidő zsebét korlátozták eddig leginkább, a kaja és szállás kedvező. Tehát egészségfentartó mozgásra pont nem használható rendesen a kártya. Egy havi sport bérlet ára nem jön ki a 6250/hó nem az a pénz, ami egy havi bérlet ára egy uszodában, vagy egy gym-ben, sport központban.

Emellett 6 év alatt a kormány által támogatott, 5G-t létrehozó Ericsson dolgozóinak bére nem emelkedett még csak az infláció mértékével sem. Ellenben a kafeteriát jelentősen csökkentették. Így az állami támogatás azt jelenti, kevesebb nettója van a fejlesztőknek, mint 2018ban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html