Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ismét két éves bérmegállapodást javasolt a munkavállalóknak a győri Audi Hungaria Zrt., amelynek keretében 7 százalékos béremelést (3 százalék garantált, 4 százalék adható), továbbá - a két évvel ezelőtti megállapodáshoz képest változatlanul - évi bruttó 620 ezer forintnyi cafetériát és kedvezményes előnyugdíjazási rendszer kialakítását ajánlotta. A szakszervezet egyértelműen elutasította a vállalat ajánlatát és egyéves megállapodásra tett javaslatot.

A munkáltató alapbér-emelési ajánlata azért keltett felháborodást, mert az úgynevezett adható elem (nem garantált alapbér), olyan elemrész, amelyről a cég vezetői egyénileg döntenek - magyarázta lapunknak Csalogány György, az AHFSZ elnökhelyettese. E "pofapénzként" emlegetett elemnek igen kedvezőtlen a megítélése a munkatársak körében, mert a munkáltató kezében van a döntés, hogy kinek, milyen mértékben adja meg.

A szakszervezet ezzel szemben az alapbér 18 százalékos, de minimum bruttó 75 ezer forintos emelését követeli, amelyet azért tartanak fontosnak. mert akinek alacsonyabb a bére, annak a 18 százalékos mértékű emelés csak körülbelül 40 ezer forintos növekményt okozna, így számára a 75 ezer forintos emelés lenne indokolt. További javaslatuk, hogy az elmúlt 2 év mozgóbérből történő alapbéresítéséhez hasonlóan a 2019-es évben további 4 százalék mozgóbér összegét építsék be az alapbérbe. Ezzel annyit lehetne elérni, hogy az összeg fixen az összes munkavállaló zsebébe kerülne, így az már nem "adható" lenne, ami lehet akár 0 forint is. Mozgóbére ugyan mindenkinek van - ez félévente kerül elbírálásra - ám korántsem egyforma mértékben kapják a dolgozók és az nem tervezhető számukra, így jelenleg ennek az alkalmazása már ösztönzőleg sem hat. A fő cél, hogy a fizetés lehető legnagyobb részét átcsoportosítsák az alapbérbe, összességében pedig a garantált bérelemek felé mozdítsák el a mozgóbér-elemeket - fogalmazott Csalogány.

Így lenne érvágás a cafeteria-rendszer átalakulása

Az Audi legutóbbi ajánlata alapján a választható cafeteria mértéke jövőre évi bruttó 620 ezer forintot tenne ki, amely így változatlan maradna. Ezzel szemben a szakszervezet bruttó 787 ezer forintot követel. Az AHFSZ számításai szerint az Audi munkatársainak cafeteria- felhasználási körét figyelembe véve és az átlagos bérszínvonallal számolva ekkora összeg mellett lehetne reálértéken tartani a cafeteriát. Az Audi, az évi 620 ezer forint szinten tartásával az adóváltozásokból eredő hátrányokat egy az egyben a munkavállalókra terhelnék, így az mínuszt jelentene a dolgozóknak. A bruttó 620 ezres cafeteria-keretből tavaly átlagosan 420-430 ezer forintot tudtak ténylegesen felhasználni a munkatársak. Ha csak a jövő évi emelkedő adóvonzatokkal számolunk, akkor ez lecsökken 300-320 ezer forintra - érvelt a szakszervezeti vezető.

Az Audinál a legnépszerűbb cafeteria-elem a mobilitási célú lakhatási támogatás volt - ez körülbelül 3-4 ezer embert érintett a vállalatnál, a második-harmadik helyen pedig az egészségpénztári támogatás és a Szép-kártya állt. Jelentősen megnőtt azok száma az elmúlt években akik a kedvezményes 100 ezer forintos készpénz-kifizetést vették igénybe.

Arányaiban ugyanakkor a lakhatási kedvezménynél éri a legnagyobb veszteség a dolgozókat, hiszen az eddig adómentes volt, ám jövőre már bérként adózna, így az emberek a felét elveszítenék ennek az összegnek. Nem is beszélve a munkavállalók által az évek során felhalmozott cafeteria-összegekről, ami miatt óriási kapkodás indult az év végén. Két lehetősége adódott a dolgozóknak: vagy gyorsan ingatlanhoz próbálnak jutni, vagy a meglévő hitelükbe törlesztik be azt, vagy marad a fájó harmadik lehetőség, hogy áthelyezik a jövő évre, de akkor a felét elveszítik - értékelt Csalogány György.

Sajnos a kormány arra nem dolgozott ki javaslatot, hogy az alapbéresítésnél, miféle kompenzációval lehetne elérni, hogy ne történjen nettó bérkiesés. A szakszervezetnél ugyanakkor biztosak benne, hogy a mostani munkaerő-piaci környezet sokkal inkább az ő ajánlatuk felé billenti a mérleg nyelvét és az Audi következő ajánlata már kompromisszumra hajló lesz.

A szakember szerint a vállalatnál nincs szó arról, hogy kivezetnek egyes cafeteria-elemeket, ugyanakkor az AHFSZ új juttatási elemeket is javasolt, egyebek közt az adományozást, a további szabadságnapok vásárlását és a munkáltatói lakáscélú kamatmentes hitelt.

Megkérdeztük az Audi Hungária Zrt.-t, hogy miként vélekednek  a szakszervezet álláspontjáról, a cég azonban nem kívánta kommentálni a helyzetet.